Uvlačite li prijatelje i rodbinu u bračne probleme?

Svaki bračni par se, povremeno, posvađa. Uglavnom su to rasprave vezane za svakodnevne sitnice. Međutim, ima i teških svađa, kada počnete da sumnjate u svoj brak i svoj odnos sa partnerom. Pitate se šta želite, šta osećate, kako da prevaziđete novonastalu prepreku…

Ne znate kako da rešite problem. Oboje ste ljuti i nemate motivacije da se bilo šta reši. Dani Vam prolaze u tišini, bez ikakvih reči i pogleda prolazite jedno pored drugog. A u sebi biste viknuli na sav glas.

Pošto ne možete da razgovarate jedno sa drugim, započinjete razgovor sa svojom najboljom prijateljicom. „Pljujete“ svog partnera na sav glas. Besni ste. Nemoćni. S’obzirom da problem i dalje opstaje, jer ne razgovarate sa osobom sa kojom trebate razgovarati, uključujete sve veći broj ljudi u bračni problem. Pa tako, pričate o Vašem „lošem“ mužu i „lošoj“ ženi, kao da nikada niste ni bili u braku. Kao da ste ih našli na ulici. Zaboravljate sve lepe periode i sve prepreke koje ste uspešno prošli zajedno.

Odjednom je naš partner loš u svemu. Odjednom ništa nije radio kako valja, iako ste proveli godine pored njega. Reč „nikad“ Vam postaje jedna od najučestalijih. I umesto da Vam bude bolje, jer ste nekom ispričali svoju muku, Vama postaje još gore.

Pošto su prijatelji i rodbina uvek na Vašoj strani, bez obzira da li ste u pravu ili ne, slušate i Vi sledeće izjave: „Sram ga bilo! Kako je samo mogao! Trebaš da ga ostaviš! Nemoj mu se nikad više javiti u životu! Razvedi se!“

Kako Vas bes popušta, tako Vam ove izjave i saveti deluju prejako. Strasti su se verovatno već stišale i Vi počinjete da se mirite sa svojim partnerom. A Vaši najbliži ne mogu da ga smisle. Nakon ovoga imate osećaj krivice. „Da li je bilo baš tako kao što sam ispričala? Da li sam i ja nešto uradila? Da li sam i ja pogrešila? Šta će sada misliti o njemu? Kako ćemo sada?“

Ukoliko imate bilo koji problem sa partnerom, pričajte sa partnerom! Pokušajte da sednete i razgovarate. Za svaki problem postoji rešenje. Potrebno je samo da budete zreli i motivisani, kako biste se pomerili sa mrtve tačke.

Nijedan brak nije idealan. Postoje lepi i manje lepi periodi. Zbog toga ga nemojte otpisati kod prve velike prepreke. Ukoliko Vam je lakše da razgovarate sa nekim, probajte da ispričate ono što se zaista desilo. Bez uključivanja nekih Vaših pretpostavki i sumnji. Bez ružnih reči. Nemojte odmah pomišljati na najgore.

Problem je u sledećem: Vama će biti lakše kada izogovarate svog partnera. Pošto mnogo toga govorite kada ste besni, neke stvari stoje, dok su druge samo plod Vaših osećanja. Čim se pomirite sa svojim partnerom, sve se vraća u normalu. Međutim, Vaši prijatelji se ne mogu tako brzo osloboditi svega onog lošeg što su čuli o Vašem bračnom odnosu. Menjaju sliku o osobi sa kojom živite.

Osim nekoliko izuzetaka, većina prijatelja i rodbine ne može biti objektivna. Uvek će stati na Vašu stranu, pa makar i znali da grešite. Razgovarajte sa svojim prijateljima, ali vodite računa da ne napravite sebi još težu i goru situaciju, nego što je bila ranije.

Ukoliko imate zaista ozbiljan problem i ne možete da ga rešite sa svojim partnerom, popričajte sa psihologom ili psihoterapeutom. Oni neće stati ni na čiju stranu, već će tražiti moguća rešenja. Razvod braka može biti opcija, ali je nemojte brzopleto donositi.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor