Da li ste služavka ili žena?

Tradicionalna uloga žene i majke podrazumeva brigu o domu, porodici i deci. I sve smo se mi, nekako, navikle na to. U tome čak i uživamo. Ponekad bude naporno raditi puno radno vreme, a onda kada dođete kući, preuzimate sve obaveze vezane za kuvanje, pranje, peglanje, pisanje domaćih zadataka, šivenje kostima, itd.

Koliko god se mi bunile što je to tako, ipak smo same krive. Želimo da je sve pod našom kontrolom. Mislimo da niko ne može uraditi bolje od nas samih. Kad god nam neko ponudi pomoć, sa sve osmehom kažemo: „Neka, možemo mi to!“ A onda kada deca krenu da Vas opterećuju svojim zahtevima, dolazi i suprug koji ima svojih muka i problema. I sve to tako stoički izdržavate, jer volite kada svi od Vas zavise i kada su svi konci u Vašim rukama.

Nemojmo se lagati. Tu ulogu nam odavno nameću, ali verujem da ona prija većini žena. Nekako je lep osećaj kada toliko pomažete svojim najmilijima i kada znate da su dobro zbrinuti u svakoj situaciji. Međutim, neke stvari ipak mogu biti lakše. Samim tim i Vi imate više vremena da se kvalitetno posvetite svojoj porodici.

Na primer: dogovarajte se ko će prati sudove posle ručka i večere. Ne morate to uvek biti Vi. Ukoliko su Vam deca dovoljno velika, mogu to i sama učiniti. Znam da to traje samo desetak minuta, ali priznajte da bi Vam značilo.

Možete se dogovoriti da subotom suprug sprema ručak. Ne mora to biti ništa veliko i dugotrajno, ali može naučiti da sprema dva, tri jednostavna jela. To vreme iskoristite za nešto drugo. Isto tako, možete se dogovoriti da svi učestvujete u spremanju hrane. Jedan ide u nabavku, drugi secka, treći kuva…

Deca se moraju na vreme naučiti odgovornosti. Svako bi mogao spremati svoju sobu. Uštedeli bi Vam mnogo vremena. Bili biste odmorniji, a samim tim biste mnogo više uživali u ulozi žene i majke.

Koliko vremena Vam oduzima prostiranje opranog veša? I to ponekad može obaviti Vaš suprug. Pet minuta ovamo, deset onamo…Ne treba Vam ništa drugo. Samo malo vremena za sebe. Bićete ponosni na supruga i decu.

Ne zaboravite, ukoliko želite ovakvu vrstu pomoći, morate je tražiti. Ništa se ne podrazumeva. Sednite i razgovarajte sa svojim suprugom i decom (ukoliko su veća). Recite koliko bi Vam značila mala pomoć po kući. Ukoliko se lepo dogovorite ko će šta raditi, potrudite se poštujete novi raspored. Nemojte čekati prvu priliku kada ćete ponovo sve sami uraditi. Ukoliko neko zaboravi svoj deo posla, ostavite tako.

Trebate biti odlučni i uporni. Ne popuštajte. Imate puno pravo na poštovanje i odmor. Ali, pre svega, morate poštovati sebe, kako bi Vas drugi poštovali. Nemojte lako odustati od svog cilja. Rezultati neće izostati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor