da-li-imate-pretrpan-raspored

Da li imate pretrpan raspored?

Ustajete rano. Spremate sebe, pa dete. Požurujete ga da se obuče i jede. Vozite ga u vrtić. Usput napravite barem jedan saobraćajni prekršaj. Brzo ljubite svoje dete i odlazite na posao. Stižete tačno na vreme ili kasnite pet minuta. Radite, radite i samo radite. Završava se radni dan, odlazite po svoje dete.

Stigli ste kući. Dajete mu da jede. Šaljete u sobu da se igra. Vi imate još toliko toga da obavite. Perete veš, peglate, kuvate, ribate. I pre nego što trepnete, vreme je za večeru. Perete ostatak sudova. Kupate dete na brzinu i stavljate u krevet. Čitate mu jednu priču. Ali, samo jednu, pošto je već kasno i ono mora da spava.

Da li sam nešto propustila? Da, sigurno ste imali neku pauzu od pet minuta gde ste „visili“ na nekoj od društvenih mreža. Ili, poigrali ste se sa svojim detetom dok ste vodili „važan“ telefonski razgovor.

Kada nam deca malo porastu, uradimo isto. Pretrpamo im raspored. Važno je da idu na balet, fudbal, uče neki instrument i pohađaju neki strani jezik. Pored školskih obaveza, naravno. Da li uopšte imate malo slobodnog vremena? Da li imate vremena da uspostavite kontakt očima? Gde ćete im uglaviti vreme provedeno sa roditeljima? I ono je i te kako važno!

Današnji život je užurban. Ukoliko želite da budete uspešni i imate normalna primanja, ovo je Vaš život. I tako prođe jedna, druga, treća…deseta godina. Da li znate da u svemu ovome Vaše dete najviše pati? Možda se sada i naviklo na to da provodi malo vremena sa roditeljima, ali je u početku sigurno pokazivalo neko negodovanje. Ali, vremenom je shvatilo da od toga nema ništa i prihvatilo Vašu brzinu.

Pronađite vremena! Niko i ništa nije bitnije od Vaše dece. Na ovaj način remetite njihovu svakodnevnu rutinu. Zar je teško naći vremena da se poigrate sa svojim detetom u bilo kom trenutku tokom dana? Sednete na tepih i ponovo budete dete? Malo ih duže kupate? Zajedno se igrate brodićima i podmornicama? Pročitate im još jednu priču pred spavanje? Zar ne shvatate da su ta mala deca samo željna svojih roditelja?

Ukoliko ovako izgleda svaki Vaš dan, svojoj deci šaljete poruku koju sigurno ne želite: da ima mnogo važnijih stvari od njih. A to uopšte nije tako!

Ozbiljno narušavate njihovo samopouzdanje. A kad nakon nekoliko godina isplivaju prvi simptomi, pa Vam učitelj kaže da je Vaše dete agresivno u školi, Vi mu ne poverujete, jer poznajete svoje dete i ono se nikad ne bi tako ponašalo!

U kom trenutku ste upoznali svoje dete? Na putu od vrtića do kuće? Obratite pažnju na svoju decu. Zastanite i posvetite im se. Ostavite sve kućne obaveze. Uradićete ih neki drugi dan. Potrebni ste Vašem detetu!

Znam da je teško. Ali, pokušajte da izbacite neke nepotrebne obaveze, kako Vaše, tako i dečije. Sigurno ćete naći barem pola sata više dnevno, ako se malo drugačije organizujete.

Znam da sve radite zbog svog deteta! Ali, posvetite im punu pažnju barem ono malo vremena koje možete odvojiti od svog posla i svih kućnih obaveza. Priuštite im detinjstvo kakvo zaslužuju. Samo zbog toga će kasnije odrasti u ličnosti kakve ste želeli da budu-srećne!

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor