da-li-prava-ljubav-mora-da-boli

Da li prava ljubav mora da boli?

Sigurno se sećate svojih tinejdžerskih ljubavi u kojima ste imali leptiriće u stomaku svaki put kada biste samo pomislili na svog partnera. Ceo svet se vrteo oko njega, odnosno nje. Kada biste imali neku malu svađu ili prepirku, rušilo Vam se sve. Niste mogli da jedete, spavate, učite ili normalno funkcionišete u bilo kom aspektu svog života.

Moram da Vas razočaram…Verovatno govorimo o fazi zaljubljenosti koja se u jednom trenutku gasi ili prelazi u nešto bolje, kvalitetnije i stabilnije. Isto tako, govorimo i o Vašem periodu kada ste još uvek bili emotivno nezreli. Međutim, emotivna nezrelost nije rezervisana samo za period adolescencije. Kod nekih ljudi opstaje čak i u zrelim godinama.

Mnogi od nas imaju pogrešna uverenja o ljubavi, u manjoj ili većoj meri. Jedno od tih uverenja jeste da je ljubav prava samo ako boli. Na primer, ne možete bez svog partnera, zavisni ste o njega, boli Vas kada nije tu, ne funkcionišete kada se posvađate, itd. Svaka Vaša prepirka Vam budi snažne osećaje u organizmu i posle određenog vremena shvatate da je ta ljubav „jaka“. Samim tim mora da je to ona prava!

Ljubav ne predstavlja leptiriće u stomaku, niti ogromnu tugu i bol kada partner nije pored nas. Mnogi poistovećuju ljubav sa nekim ogromnim intenzitetom osećanja i ako to ne osete u svom odnosu, smatraju da to nije „ono pravo“.

Ljubav se gradi vremenom. Ne može se tako lako i jednostavno definisati. Predstavlja skup mnogih osećanja, kako pozitivnih tako i negativnih. Ljubav je kada se volite i razmenjujete nežnosti sa svojim partnerom. Ali, ljubav je i kada samo razgovarate sa njim, gledate film, šetate se, idete na romantične večere… Ljubav je čak i kada imate raspravu na određenu temu u kojoj se ne slažete, kada se posvađate i bivate jako ljuti na svog partnera.

Ljubav je i kada zajedno podignete kredit i brinete da li ćete moći da ga vratite… Ljubav je i kada celu noć ne sklopite oči zato što Vam dete ima temperaturu 39,8… Ljubav je i kada tešite svog partnera jer je izgubio posao…Čekate ga da se vrati sa poslovnog puta i zagrlite ga… Ljubav je i kada zajedno slavite polaganje državnog ispita i radujete se zbog partnerovog uspeha…Ljubav je i kada zajedno prelazite sve prepreke koje se nalaze ispred Vas…Nekako Vam je lakše kada ste zajedno…Osetite se bolje i jače jer Vam je partner rame za plakanje i daje Vam snagu onda kada je Vama ponestane…

Ne, prava ljubav nikako ne treba da boli! Ona može imati svojih uspona i padova, prepreka koje trebate preći zajedno, variranja u intenzitetu emocija, problema sa kojima se zajedno suočavate, ali nikako nije sazdana od boli. Možete je povremeno osetiti u vidu brige, ljutnje, neizvesnosti, ali je pre svega čine pozitivna i lepa osećanja.

Ali, ne! Nikako ne treba da boli u smislu da nijedan korak ne možete bez svog partnera. Vi ste i dalje individua koja je samostalna, drugačija, koja ima svojih želja, potreba, ukusa, uspona i padova…Vi ste i dalje osoba koja voli romantične komedije, dok Vaš partner gleda naučnu fantastiku. Prava ljubav je ona u kojoj negujete svoje sličnosti, ali nekako uspevate i u svojim različitostima. U pravoj ljubavi se uglavnom osećate raspoloženo, zadovoljno, dok se ponekad provuče i ljutnja ili kratkotrajna zabrinutost i povređenost.

Ljubav nije ružičasta stvarnost u kojoj se stalno osećate kao da ste nadrogirani i u kojoj ste raspoloženi 24 časa dnevno. Ali, svakako nije sačinjena samo od intenzivnih osećanja koja bole. Ukoliko se nalazite u takvom odnosu, zapitajte se zbog čega ste još uvek tu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor