Neostvareni roditeljski snovi

Svaki roditelj voli svoje dete najviše na svetu, bez obzira na sve. Volite ga i kada je neposlušno, lenjo, ne želi da skloni svoje igračke ili Vam pomogne na bilo koji način. Međutim, nesvesno, roditelji često prave greške, tako što izgovaraju nepotrebne rečenice ili primoravaju dete da ostvari njihove neostvarene želje.

Svi mi želimo da naša deca budu najbolja i uspešna. Zbog toga ih teramo da uče, rade domaće zadatke, pomažu drugima, budu ambiciozna, treniraju neki sport, sviraju neki instrument, uče strani jezik…

Ali, u tome morate biti veoma pažljivi. Vaše dete je individua koja je u nekim stvarima slična Vama, ali je u nekim drugim u potpunosti drugačija od Vas. Zanimaju je stvari koje Vama možda nikad nisu bile interesantne.

Kada Vam dete dođe iz škole sa četvorkom umesto peticom, nemojte ga grditi i porediti sa drugima. Recimo, nemojte reći: „Otkud to? Ja sam uvek imao peticu iz matematike! Šta ti tu nije jasno? Trebaš samo malo uključiti mozak!“

Ukoliko razgovarate ovako sa detetom pri svakom njegovom neuspehu, ono će čitav život nešto dokazivati. Ali, to neće raditi zato što voli matematiku, već da dokaže tati kako nije nesposobno. Pod brojem jedan, na ovaj način ozbiljno narušavate samopouzdanje Vašeg deteta. Po brojem dva, dete će trošiti snagu i vreme na nešto što ga ne zanima. Možda bi postao uspešan istoričar, jer ga zapravo zanima istorija, a ne matematika. Ali, niste mu dozvolili da iznese ovaj talenat, jer smatrate da je učenje istorije gubljenje vremena i da mu u životu nikad neće trebati.

Umesto što ga osuđujete, kažite: „U redu. Hajde da sednemo i da ti objasnim ono što ne razumeš.“ Na taj način mu nećete stvarati averziju prema predmetima koji mu ne idu baš najbolje, a istovremeno mu dajete prostora da iznese ono u čemu je zaista dobro.

Na razvoj deteta utiču kako genetski, tako i sredinski faktori. Vi ste jedan od najvažnijih činilaca, jer se dete ugleda na Vas, odnosno uči po modelu. Ono ne želi da Vas razočara. Ono želi da budete ponosni na njega. Ukoliko niste ponosni na ono što ono voli i želi, ono će pokušavati da zavoli i učini ono što Vi volite.

Dete ne treba da ostvaruje Vaše neostvarene želje. Ono treba da ostvaruje one stvari koje ono voli i u kojima je ono dobro i uspešno. Kada biste znali kako se dete oseća posle nekih Vaših rečenica, sigurno ih ne biste nikada ni izgovorili.

Usled stresne svakodnevnice, ne možemo obraćati pažnju na svaku sitnicu. Ali, kad su Vaša deca u pitanju, morate svakog dana učiti nove stvari i nadograđivati svoju ulogu roditelja. U školi nas nisu učili kako da budemo uspešni i dobri roditelji. To je nešto što učimo iz dana u dan, iz situacije u situaciju. Svaki uspeh i svaki pad imaju lekciju.

Pustite decu da budu ono što žele, ukoliko je to nešto dobro. Nebitno ako je drugačije od Vaših želja. Budite tu da mu pružite pomoć i podršku kada mu je potrebna. Jedino na taj način ćete izvući maksimum iz svog deteta.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor