odlazite-li-u-krevet-ljuti-na-svog-partnera

Odlazite li u krevet ljuti na svog partnera?

Koliko puta ste čuli da ne smete odlaziti u krevet, ukoliko ste još uvek ljuti na svog partnera? Da li imate iscrpljujuće svađe koje traju i do ranih jutarnjih sati? Nakon takve noći ste umorni i pospani i čitav dan Vam predstavlja ogroman napor. Još ako imate malu decu za kojom stalno treba trčati, u ozbiljnom ste problemu.

Zaista bi bilo lepo kada biste svaki problem sa svojim partnerom rešili nakon petnaest minuta, ali u praksi su stvari malo drugačije nego u teoriji. Mnogo toga zavisi od Vašeg trenutnog raspoloženja, intenziteta problema, zrelosti i stabilnosti. Kako god okrenete, potrebno je određeno vreme kako bi se stišale strasti. Ako se posvađate pola sata pred spavanje, ne preostaje Vam baš mnogo vremena, zar ne?

Kada smo povređeni i ljuti, nismo baš najbolji sagovornici. Svaka emocija se dodatno pojačava. Sve nam izgleda mnogo opasnije i ozbiljnije, nego što to zaista jeste. Dodajte tome umor i pritisak da uskoro trebate leći jer ustajete rano kako biste išli na posao. Međutim, određeni ljudi imaju potrebu da sve bude „odmah i sada.“ To nije moguće baš u svakom trenutku. Budite svesni toga.

I sami znate da je svakome od nas potrebno različito vreme da se smirimo nakon određene svađe sa partnerom. Možda ste samo imali naporan dan, pa je rasprava izmakla kontroli? Možda ste umorni ili neispavani? Ukoliko insistirate na rešavanju problema pod ovakvim uslovima, nećete ništa postići. Postajete sve umorniji, iscrpljeniji, ali istovremeno i nervozniji. Želite da isterate svoje po svaku cenu! Želite da budete u pravu i da bude po Vašem. Pa čak i ako je tako, nećete se zaustaviti zato što ste još uvek ljuti. Da li mislite da ćete u ovakvoj situaciji i uslovima naći rešenje koje oboma odgovara?

Neki problemi predstavljaju samo sitnice. Drugi su već ozbiljna priča iza koje se krije dugogodišnje nezadovoljstvo. Ovakvi problemi zahtevaju ogroman napor i trud koji traje mesecima. A Vi želite da ga rešavate baš u „pet do dvanaest?“

Usled umora i pospanosti nećete biti baš svoji. Zbog toga postoji ogromna mogućnost da kažete nešto što zaista ne mislite. Kasnije ćete imati ogreman osećaj krivice i umesto da rešite problem, stvari postaju još gore.

Bolje se držite sledeće rečenice: „Jutro je pametnije od večeri.“ Sasvim je u redu da pokušate odmah da rešite raspravu. Međutim, ako vidite da postaje sve burnija i da joj nema kraja u skorije vreme, ostavite je za sutrašnji dan. Stvari Vam neće izgledati toliko strašno. Bićete odmorniji i smireniji. Samim tim ćete biti uspešniji u traženju rešenja i kompromisa.

Ukoliko želite sutradan da rešite problem, a Vaš partner želi da ga reši odmah, nemojte nastavljati raspravu. Iskreno recite da ste umorni i pospani i da nemate snage za svađu i raspravu. Dogovorite se kada ćete razgovarati. Recimo, ako oboje radite do 16 časova, recite da ćete raspravu nastaviti čim se vratite sa posla. Na taj način dajete partneru do znanja da ništa ne izbegavate i da ćete rešiti problem. Samo ne danas.

Ne zauzimajte stav kao da će svet propasti ako raspravu ne rešite odmah. Odspavajte i sutra ćete problem posmatrati drugačijim očima.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor