selo-ili-grad

Selo ili grad? Gde je bolje za vaspitavanje deteta?

Dok nismo postali roditelji, svi smo sanjali o velikom gradu u kojem studiramo, izlazimo, družimo se, upoznajemo nove ljude, nalazimo posao… Ima toliko različitog sadržaja i sve se nalazi pred nosom. Svaka zamisao, rekreacija i hobi se mogu veoma lako ostvariti. Mala sredina, odnosno sela, nemaju ove mogućnosti. Nekako je sve sporije, monotonije, nema velikih događanja…

Pa ipak, kako postajemo stariji i zreliji, menjamo svoje prioritete. Drastično ih promenimo kada postanemo roditelji. Gde biste Vi voleli da živite sa svojom decom?

Veliki gradovi imaju svojih prednosti. U njima Vam nikad nije dosadno. Imate mnogo sadržaja na koje možete odvesti svoje dete. Postoje pozorišta za decu, bioskopi, igrališta, igraonice, rođendaonice, tržni centri…Ukoliko želite da upišete svoje dete na neki sport, možete da birate, jer je ponuda za svaki uzrast ogromna. Lako možete upisati dete i na neki strani jezik ili muzičku školu.

Ukoliko trebate da kupite odeću ili obuću, imate mnogo izbora. Samo skoknete do centra grada ili nekog tržnog centra i možete nabaviti sve što želite (ukoliko imate dovoljno novca za to).

Međutim, živeti u velikom gradu ima svojih mana. Stanovi Vam nikad nisu dovoljno veliki. Zbog toga nemate dovoljno prostora, mesta za skladištenje, mesta za igru…Dok Vam je dete malo sklanjate sve lomljive stvari, bojeći se da nešto ne zakači i povredi se. Kad želite da odete u šetnju, spremate se pola dana, jer za sobom nosite dodatnu odeću, hranu, sokiće i vodu. Imate oči i na leđima, jer je saobraćaj ogroman, te se bojite da Vam dete ne istrči negde gde ne bi trebalo. Svuda idete kolima, taksijem ili gradskim prevozom. Pošto su ostali u ogromnoj žurbi i Vi ste. Uvek Vam fali onih dodatnih par sati tokom dana, kako biste sve postigli.

Život na selu je mnogo opušteniji. Nema toliko žurbe. Imate kuću umesto stana, samim tim i svoje dvorište u kojem možete provesti svaki svoj slobodan trenutak. Dete Vam je na svežem vazduhu, trči za loptom, igra se domaćim životinjama ili makar kučetom. Nema potrebe za ogromnim pakovanjem jer ste u svom domu. Ako Vam bilo šta bude zatrebalo, uđete unutra i uzmete.

Tokom proleća i leta, svi članovi porodice mogu učestvovati u sređivanju dvorišta i košenju trave. Ništa Vam ne pada teško. Uživate u blagom povetarcu i zracima sunca. Ne morate toliko paziti na svoju decu kada prelaze ulicu. Saobraćaj je mnogo manji nego u gradu. Dok su Vam deca u dvorištu, možete obavljati i neke svoje obaveze po kući.

Ljudi su drugačiji. Pošto je sredina mala, uglavnom se svi znaju. Pa tako znate i sa kim se Vaše dete druži i poznajete većinu roditelja. Odnosi sa vaspitačima, učiteljima i nastavnicima su mnogo bliži.

Selo ima i svojih mana. Ukoliko trebate nešto da obavite, na primer neku veliku kupovinu, morate voziti do najbližeg grada. Dete upisujete na sportić koji postoji u tom selu. Nemate baš veliku mogućnost izbora. Pozorišta ne postoje. Imate samo domove kultura koji su veći deo godine prazni i bez ikakvih dešavanja.

Deca koja odrastu u gradu su snalažljivija u jednim, a deca sa sela u drugim stvarima. Kada dođu u novu sredinu, treba im malo više vremena da se snađu.

Gde biste Vi voleli da živite? Po meni je najbolja opcija život na selu, koje se nalazi blizu nekog velikog grada. U tom slučaju imate sve: šarenilo ponuda iz grada i mir i tišinu koje vlada seoskim ulicama. Odlučite sami.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor