da-li-je-sisanje-palca-stetna-navika-vase-bebe

Da li je sisanje palca štetna navika vaše bebe?

Veliki broj roditelja pocne da panici kada beba sisa svoj palac. Medutim, sisanje palca je urodena potreba. Ona umiruje dete kada je gladno, nervozno, uplašeno, kada ga nešto boli, uspavljuje se ili mu je samo dosadno. Bebe cesto sisaju palac jer teško podnose odvojenost od majke (recimo, dok je ona na poslu). Sisanje palca se može primetiti i ultrazvucnom metodom, dok je bebac još u maminom stomaku.

Ukoliko pocnete da pratite strucnu literaturu, primeticete da razliciti strucnjaci imaju razlicito mišljenje o ovoj bebinoj navici. Jedni su protiv nje, dok drugi smatraju da ce se sisanje palca izgubiti samo od sebe.

Sisanje palca se može tolerisati do prve godine. Kasnije vec može predstavljati problem za zube, jer se mogu iskriviti. Takode, prst koji je stalno u ustima se može blaže inficirati. Ali, nisu sva deca jednaka. Ukoliko dete samo povremeno stavi prst u usta, nemojte paniciti. Ali, ako primetite da beba cesto sisa svoj palac, pocnite da je odvikavate od toga.

Neki strucnjaci preporucuju varalicu umesto prsta, jer smatraju da ce se beba lakše odvici od nje, a trebalo bi najkasnije do druge godine. Ali i ovde ima razlicitih mišljenja i polemika. Recimo, nemojte istovremeno odvajati dete od varalice i od pelena. Isto tako, ne preporucuje se odvikavanje od varalice kada bebi rastu zubici ili se nalazi u bilo kakvom stresnom periodu (dolazak druge bebe, selidba, promena dadilje, vrtica, razvod roditelja…) Svaki slucaj je individualan, te se u komplikovanim situacijama posavetujte sa strucnjakom.

Odvikavanje deteta od ove ružne navike može proci mirno, ali Vas može izuzetno namuciti. Pre nego što krenete u akciju, pratite svoje dete nedelju dana. Recimo, zapisujte kada dete pocinje da sisa palac. Da li to radi najcešce ujutru, tokom dana, uvece pred spavanje? Da li se uspavljuje na taj nacin? Da li sisa palac kada je uznemireno iz bilo kog razloga? Pratite koje situacije ga uznemiruju. Ono može sisati palac zato što je gladno, ali može sisati palac i kada se roditelji raspravljaju ispred njega.

Ispratite i celokupnu situaciju u Vašem domu i porodici. Da li ste skoro ostali bez posla ili poceli da radite neki drugi posao? Da li imate problematican odnos sa bilo kojim clanom porodice? Iako smatrate da ovo i nije toliko važno za Vaše dete, ono primecuje svaku promenu u Vašem raspoloženju. Nemojte mu prenosite svoje negativne emocije.

Budite istrajni i uporni. Postepeno iskorenite ovu naviku. Recimo, ukoliko primetite da dete sisa palac kada mu je dosadno, zaposlite ga necim: dajte mu da crta, igra se, procitajte mu neku pricu, izadite i prošetajte zajedno…

Ni u kom slucaju ga nemojte ismevati ili davati ružna imena. Narocito izbegavajte ovu „vaspitnu metodu“ u društvu. Dete ce se osecati veoma loše, a verovatno necete postici ono što želite.

Deca malog uzrasta ne razumeju zbog cega želite da im uskratite ovo zadovoljstvo, kada oni toliko uživaju u njemu. Zbog toga mu objasnite jezikom koji ce ono razumeti.

Cim vidite prve korake poboljšanja, nagradite dete. Neka to budu neki mali znaci pažnje. Imajte u vidu da ce napredak u jednom trenutku biti vidljiv, a onda se može vratiti zbog bolesti ili neke druge stresne situacije. Budite strpljivi.

Što je dete starije veca je verovatnoca da sisa palac zbog nekog nezadovoljstva ili cak i manipulacije. Zbog toga analizirajte svoje reakcije. Možda dete samo želi veci stepen pažnje.

Obavezno provodite što više slobodnog vremena sa svojom decom, kad god to možete. Detetu je potrebno puno ljubavi, pažnje i podrške.

O. B.
diplomirani psiholog i porodicni psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor