da-li-vam-treba-time-out

Da li vam treba „TIME OUT“?

Ponekad se svađa sa bračnim partnerom može pretvoriti u pakao. Oboje vičete na sav glas i govorite stvari koje zaista ne mislite. Istina je da se svi mi različito raspravljamo. Neki od nas znaju biti i te kako temperamentni, dok drugi sve čuvaju u sebi.

Kada nas prođu sve emocije, javlja se osećaj krivice. Žao nam je što smo rekli partneru sve ono što nismo mislili. Obe strane su povređene, a problem nije rešen. To otvara vrata novim raspravama i svađama, koje će se, verovatno, završiti na isti način.

Šta možete da učinite? Pre svega, trebate naučiti kako da komunicirate u „kriznim situacijama.“ Ali, to nije nimalo lako i zahteva dosta vremena. Morate naučiti da brojite do deset. Neke ružne reči se više nikada ne mogu povući i ostavljaju gorak ukus u ustima.

Ukoliko primetite da je svađa krenula u neželjenom pravcu, probajte da uzmete „time out.“ Na primer: oboje počinjete da vičete, osećate kako biste svašta rekli i stvar izmiče kontroli. U tom trenutku prekinite raspravu. Kažite da takav način rasprave ne vodi ničemu i da bi bilo bolje da je odložite za kasnije tog dana. U početku Vam neće biti nimalo lako. Imaćete poriv da izbacite sve iz sebe. Ali, ukoliko primenjujete ovu tehniku redovno, uvidećete njene pozitivne stvari. Nećete reći sve one ružne stvari koje ne mislite i posle kojih će Vam biti krivo. Imaćete vremena da ohladite glavu i bićete usmereni prema rešenju, umesto prema svađi sa partnerom.

Kada ponovo krenete sa raspravom tog istog dana, ona će biti kraća i lakša za oboje. Možda ćete razmeniti samo par rečenica i stići do kompromisa. Nema potrebe za vikom i ružnim rečima.

Ovu tehniku obavezno moraju naučiti roditelji. Kada se svađate ispred svoje dece, Vi znate da će se stvari rešiti i znate da ne mislite baš sve što ste rekli u tom trenutku. Međutim, deca još uvek nisu dorasla takvom načinu razmišljanja i možete ih povrediti više nego sebe i svog partnera. A to sigurno ne želite.

„Time out“ je i tehnika koja se može primeniti i u drugoj situaciji. Recimo, ukoliko ste već duži vremenski period nezadovoljni svojim bračnim životom, možete predložiti svom partneru da se malo razdvojite i razmislite o svemu. Možete negde otići za vikend. Otiđite sami kako biste imali vremena da se posvetite razmišljanju. Posle odmora od nekoliko dana, stvari Vam mogu izgledati sasvim drugačije. Imali biste vremena da sumirate sve pozitivne i negativne stvari Vašeg odnosa. Sigurno ćete imati nekih novih ideja i rešenja.

Svaki brak ima svojih problema i perioda kada stvari ne funkcionišu baš najbolje. To ne znači da se ne trebate potruditi i napustiti sve. Svaki odnos zahteva trud sa obe strane. Pogotovo ako su to sitnice koje se, relativno lako, mogu rešiti.

Priznaćete da smo često nervozni zbog nekih drugih stvari: materijalne situacije, nadređenih na poslu ili raznih rokova koji nam vise nad glavom. Partner i deca su prvi koji nas vide ovako nervozne i nezadovoljne. I uglavnom, oni su ti na koje se „istresamo.“

Imajte u vidu da oni nisu ni krivi ni dužni. I verovatno bismo sasvim drugačije reagovali na neke sitnice da nam je dan bio drugačiji. Zato, pamet u glavu. Naučite da kontrolišete svoje emocije. To nije nemoguća misija ukoliko to stvarno želimo.

Emocije se trebaju pokazivati. Ne trebate čuvati sve u sebi. Kad tad biste pukli. Ali, postoji adekvatan način na koji možete pokazati kako se osećate, a da pri tom ne povredite sebi drage osobe.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor