pustite-decu-da-uzivaju-u-svom-detinjstvu

Pustite decu da uživaju u svom detinjstvu!

Kada ste mama male dece, Vaš dan ume da bude poprilično naporan. Svakog trenutka pratite svaki njihov korak, pazite da se ne povrede, ne možete da se opustite ni jedan jedini sekund. Želite da budete mama koja će imati čistu kuću u kojoj je sve na svom mestu, da Vam deca jedu uvek sveže skuvan ručak i da sve preostalo vreme posvetite njima. I onda shvatite da se ne igrate baš mnogo sa svojom decom, jer sklanjate svaku stvar koja nije na svom mestu.

Zbog čega magneti na Vašem frižideru moraju stajati kao mali vojnici? Vaše dete ih hiljadu puta tokom dana pomeri, skine, pa stavi ponovo. Više nisu jednako raspoređeni, već se svi nalaze u jednom malom uglu-uglu koji Vaše dete može da dohvati. Ostavite ih tako. Dok bude spavalo, a Vi budete prilazili frižideru, navući ćete osmeh jer znate da je to delo Vašeg mališana.

Zbog čega je zabranjeno lepljenje malih sličica u kuhinji? Sigurno stalno govorite: „Hajde da zalepimo te sličice u album, ili negde u dečijoj sobi, ili u svesku…“ U Vašem porodičnom domu se nalaze i Vaša deca. Ako ono misli da će mala maca lepo stajati na kuhinjskom ormanu, dopustite mu to. Neka se vidi da Vi imate malog umetnika u kući. To ne znači da je nered. Opustite se i uživajte.

Nema potrebe da gubite vreme na to. Staklo brišite onoliko puta koliko mislite da treba. Ne trebaju biti prljavi. Ali, zar ne mislite da preterujete sa svakodnevnim briskanjem? Moje dete napravi svoje otiske pola sata nakon brisanja. Umesto da ih brišem deset puta dnevno, ja ih ostavim. Svaki put kad izađem na terasu, vidim te slatke tragove i srećna sam što ih naš dom ima.

Da li Vaše dete šara po zidovima? Umesto da svaki put dovodite molera i bespotrebno trošite novac, odredite jedan deo zida u dečijoj sobi gde se sme šarati, pisati i crtati. Posle pet godina će Vam biti žao da ga okrečite, jer su Vaša deca ovde ostavila svoj potpis. Sigurno ćete i zajedno slikati i provoditi vreme pored tog zida.

Igračke moraju biti samo u dečijoj sobi. Ko to kaže? Moje dete je sklanjalo svoje igračke sa godinu i po dana. Ali, nikad joj nisam zabranjivala da se igra van svoje sobe. Igrala se tamo gde je htela da se igra. Kad je završila igru ili smo negde trebale da pođemo, sklonila ih je. Takve stvari ne bi trebale da Vam smetaju. Naučite Vaše dete da bude vredno i da skloni svoje stvari, ali ga pustite da bude dete.

Mnoge mame ne puštaju svoju decu u kuhinju, kako ne bi nešto prolila, prosula ili uprljala na neki drugi način. Deca uživaju kada se igraju sa testom. Stavite im stolicu na kojoj će stajati i mesiti na kuhinjskom stolu. Uživaće u tome. Ali, biće prljava. Ulepiće i kosu, i lice, i odeću. Pa šta?! Posle toga ćete ih okupati.

Autoritet morate imati. Granice se moraju postaviti. Deci ne treba biti sve dopušteno. Ali, čujem sve više mama koje zabranjuju svojoj deci da budu

deca. Više se brinu što će se nešto isprljati. Naučite da se opustite. Neka bude prljavo. Obrisaćete to nakon igre.

Kada Vam deca budu velika i kada više ne budu želela da toliko vremena provode kod kuće, nedostajaće Vam ovi momenti. Nedostajaće Vam i neuredni magneti, i staklo puno otisaka, i razbacane igračke po kući. Probudite dete u sebi i setite se Vašeg detinjstva. Da li ste kao dete bili toliko uredni i sterilni? Verujem da niste.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor