kako-pojacati-intimnost-u-braku

Kako pojačati intimnost u braku?

Intimnost je jedan od najvažnijih stubova bračnih odnosa. Nju je veoma teško definisati, jer predstavlja kombinaciju različitih pozitivnih osećanja i potreba. Ona je sklop razumevanja, bliskosti, poverenja i otvorenosti u svakom pogledu. Intenzitet intimnosti varira od braka do braka i od partnera do partnera. U zavisnosti od same ličnosti, partneri imaju potrebu za većom ili manjom dozom intimnosti.

Zbog užurbanog života i velikog broja obaveza, partneri su danas poprilično udaljeni jedni od drugih. Sve je manje zadovoljstva, adekvatne komunikacije i deljenja. Na ceni su neke pogrešne vrednosti, koje nam onemogućavaju osećaj prave bliskosti.

Ukoliko želite da sačuvate svoj brak od zuba vremena, morate se malo više potruditi. Otresite se predrasuda, sebičnosti i ponosa. Otvorite se svom partneru.

Delite svoje najdublje tajne i strepnje. Na taj način ne pokazujete slabost, već hrabrost. Veoma je teško naglas izgovoriti sve ono što nas muči. Ali, pokušajte. Videćete da će Vam nakon takve čašice razgovora biti mnogo bolje. Vaš partner će se možda iznenaditi, jer od Vas dugo nije čuo ono što duboko krijete u sebi. Ohrabrite ga. Neka i on pokuša.

Važan je način na koji razgovarate. Ukoliko stalno razgovarate tako što usput radite još milion stvari, intimnosti nema. Usporite. Sednite jedan naspram drugog. Imajte kontakt očima. Govorite sporije. Naglasite ono što želite da partner čuje. Možete napraviti pauzu od 10 minuta i posvetiti se onome što je zaista važno-Vašem braku.

Da li ste zaboravili na dodir? Grlite li svog partnera? Držite li se za ruke? Vodite li ljubav? Da, dobro ste me čuli! Dodir nije rezervisan samo za period zabavljanja i mlade bračne parove. Veoma je važan za intimnost. Nemojte ga izbaciti iz svakodnevne upotrebe samo zato što imate dug bračni staž.

Nađite vremena za brak. Telesna blizina je veoma važna. Pokrijte se ćebetom i uživajte u nekom filmu. Prošetajte zajedno. Pripremite večeru zajedno. Svaki minut i svaka aktivnost je važna. Ukoliko radite puno ili imate smene zbog kojih se mimoilazite sa partnerom, odredite vreme u nedelji koje će biti rezervisano samo za Vas dvoje.

Izjavljujte ljubav jedno drugom. Recite svom partneru da ga volite. Pokažite mu koliko ste ponosni na njega. Zahvalite se kada Vam pomogne u nečemu. Sitnice prijaju. One osvežavaju ljubav.

Pružite podršku i vetar u leđa. Nemojte biti onaj koji osujećuje nove ideje ili ne želi ni da ih sasluša. Rizikujte ponekad. Uradite nešto što nikad niste. Uvedite neku novinu. Budite kreativni.

Radite ono što Vam prija. Postoje neke stvari koje prosto nisu za Vas. Vaša ličnost određuje mnogo toga, pa čak i intenzitet intimnosti. Razgovarajte sa partnerom i saznajte šta želite da negujete, šta Vam je važno, bez čega možete, a bez čega ne možete.

Ne zaboravite jednu stvar: intimnost i bliski bračni odnosi se ne događaju sami od sebe. Oba partnera se moraju svakodnevno truditi. Za neke stvari će biti „zadužen“ Vaš partner, a za neke druge- Vi. Naučite da delite i dajete. Bez toga nema rezultata, ni intimnosti.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor