razvoj-deteta-od-desetog-do-dvanaestog-meseca

Razvoj deteta od desetog do dvanaestog meseca

Kada dete napuni deset meseci, ono se samostalno podiže u stojeći položaj. Neka deca već mogu hodati uz pridržavanje. Prepoznaju mnoge predmete iz svog okruženja. Pa tako već imaju svoje omiljene igračke ili knjige. Sa deset meseci Vam dete može pružiti igračku, ali je neće pustiti. Pije iz šoljice uz pomoć odrasle osobe.

Može razumeti i izgovarati nekoliko reči. U početku su to mama, tata, baba, itd. Ukoliko ga pitate gde je poznata osoba ili predmet koji se nalazi u toj prostoriji, ono će se okrenuti prema njoj. Imitacija je veoma zastupljena u ovom periodu. Ono osluškuje i imitira sve što se nalazi u njenoj okolini.

Sa jedanaest meseci Vaše dete je unapredilo svoje sposobnosti u igri. Ono namerno ispušta predmet u kutiju. Kažiprstom ispituje sitne detalje. Ukoliko čuje neku poznatu pesmicu, ono će početi da tapše rukama. Ukoliko mu nešto zabranite, ono će prekinuti započetu aktivnost (za razliku od kasnijeg uzrasta kada to neće tako lako činiti).

Kada Vaše dete napuni godinu dana, hoda uz držanje za jednu ruku. Ponekad još uvek puzi. Ukoliko vidi neku igračku na podu, ono će se spustiti da je dohvati, dok mu Vi držite ručicu. Hvata sitne predmete, pa tako može ubacivati dugmad u posudu. Počinje da se interesuje za olovke i hemijske, pa oponaša šaranje olovkom po papiru. Nemojte se iznenaditi ukoliko nastavi sa šaranjem na svim delovima kućnog nameštaja ili zidovima.

Ukoliko mu tražite neki predmet, ono će Vam ga dati. Ukoliko sakrijete taj predmet, ono će ga pronaći i tražiće ga čak i ako joj je izvan vidnog polja. Izvršava jednostavne naloge, recimo: nemoj, dođi, daj…

Dete koje napuni godinu dana je mnogo više uljučeno u aktivnostima sa drugima. Ono pokazuje interesovanje kako za decu, tako i za odrasle. Često oponaša neke jednostavne radnje ukućana, recimo kijanje, kašljanje, plazi se, itd.

Biva samostalnije. Ono žvaće hranu i samostalno je prinosi ustima. Nemojte braniti detetu da samo jede, iako još uvek prosipa dosta hrane okolo. Ne postoji drugi način da nauči, osim da sve uprlja. Kako sebe, tako i Vas.

Dete biva samostalnije i u drugim aktivnostima, recimo pomaže u oblačenju. Uporno pokušava da obuče nešto, iako je to Vaša majica ili čarapa. Dopustite mu. Oni vole da oblače naše stvari. Stavljaju kape na glavu, iako ih ne mogu baš najbolje navući.

Pokušajte da budete tu za Vaše dete, ali i da mu date dovoljno prostora kako bi neke stvari naučilo samo. Drugi način ne postoji. Nemojte preterivati u pomaganju, pogotovo u onim stvarima koje Vaše dete već može samo uraditi. Njihova sreća je ogromna kada uspeju nešto sami da urade bez ičije pomoći. To ćete veoma lako uočiti na njihovom licu. Uživajte u tome.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor