naucite-kako-da-uzivate-u-roditeljstvu

Naučite kako da uživate u roditeljstvu

Svi mi koji smo roditelji znamo kako to može biti lep osećaj. Ali, sve je više roditelja koji u tome ne uživa. Kada imate malu decu, kod kuće ste i imate bilion obaveza koje želite da ispunite pre nego što ćete sesti i posvetiti se svom detetu. Morate da spremite sve obroke, dete mora biti čisto, kuća mora biti čista…Opterećujete se stvarima koje zaista mogu sačekati neki drugi dan.

Ukoliko su Vam deca veća i idu u vrtić ili školu, Vi ste veliki deo svog vremena na poslu. Trudite se da radite što više, kako bi svojoj deci mogli da priuštite bolje sutra. Kada se vratite sa posla, Vi ste iscrpljeni, umorni i nije Vam baš do igranja i jurnjave po stanu.

Vreme u kojem živimo je zaista postalo „prava ludnica“. Svi smo nervozni, u nekoj žurbi, jurimo novac i karijeru, uspeh do neba…I onda želimo još. Povećavamo svoj apetit. A ne vodimo računa o pravim vrednostima i pravim stvarima, sve dok nam to ne oduzmu. A onda obično biva kasno.

Koliko puta ste imali potrebu da budete više sa svojim detetom? Koliko puta ste imali osećaj krivice? Morate shvatiti da ne možete imati sve. Nakon spremanja, kuća će Vam biti u haosu posle pola sata (mnogo ranije ukoliko imate malu decu). Obaveze na poslu ćete imati i sutra. Ali, vreme koje provedete sa svojom decom ne možete imati ponovo. Vrlo brzo će odrasti. Nećete ponovo uživati u prvim koracima, prvim rečima, prvim uspesima u vrtiću, školi, sportovima i predstavama.

Morate odrediti svoje prioritete. Odredite kojim danima ćete spremati kuću. I onda se toga pridržavajte. Pitajte za pomoć: supruga, bake, deke, komšinice…Učinite sve kako biste imali vremena za svoju decu. Radite stvari zajedno. Neka učestvuju svi članovi porodice. Ranije ćete završiti obaveze i imaćete više vremena jedni za druge.

Sve stvari možete početi iz početka. Ali, vreme koje provodite sa svojom decom, nećete moći da vratite. Nećete moći da ga resetujete i počnete ponovo, ukoliko ono počne problematično da se ponaša jer je više kvalitetnog vremena provelo sa dadiljama, bakama i dekama, vaspitačicama i učiteljima… Nećete moći da vratite sve prve korake, osmehe, reči, predstave i nastupe na koje niste stigli, jer ste radili do kasno… Nećete moći da se vratite i krenete iz početka. Odnos sa detetom gradite od samog rođenja. I svakog dana morate ulagati u taj odnos. Svakog dana ćete imati prepreku koju morate da prevaziđete i promenu koju morate da prihvatite.

Odvojite kvalitetno vreme za svoju decu i svoju porodicu. Sve ostalo može da sačeka. Družite se. Pričajte. Smejte se. Znam da ste umorni. I neispavani. I jedva čekate malo mira i tišine. Sve se to može ako postavite prioritete na pravi način.

Svakog dana viđam roditelje kojima je važniji razgovor sa prijateljicom, ispijanje kafe, ćaskanje u kafiću, praćenje društvenih mreža…Ok, s’vremena na vreme je potrebno napuniti baterije. I nema ničeg lošeg u tome. Ali, Vaše dete treba biti uključeno u veliki deo stvari u kojima može uživati sa svojom porodicom.

Neću Vam pričati kako da organizujete svoj dan, jer je svaki dan drugačiji. Svako od nas ima drugačije radno vreme i različite obaveze. Ali, uprkos svemu tome, potrudite se da budete sa svojim detetom. Vreme je najdragoceniji poklon koji mu možete pružiti.

Nemojte dozvoliti da se jednog dana probudite i shvatite šta ste sve propustili. Nemojte dozvoliti da ne poznajete svoje dete. Kakav će Vaš odnos biti zavisi od obe strane. Ali, ne zaboravite da ste Vi roditelj. Učinite sve moguće i nemoguće. Roditeljstvo nije nešto što trebate usput da radite. U njega se mora puno ulagati.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor