da-li-se-vase-dete-suocava-sa-nocnim-morama

Da li se vaše dete suočava sa noćnim morama?

Posle napornog dana i svakojakih dešavanja, većina roditelja jedva čeka da uspava svoju decu. Tada i oni mogu malo da odmore i posvete se sebi. Međutim, nisu svi roditelji te sreće. Neki od roditelja se čak plaše ovog perioda, jer se njihovo dete često budi uplakano i uplašeno zbog noćnih mora.

Noćne more su veoma strašne za sve nas. Zamislite tek kako ih doživljavaju deca. Ona se u potpunosti razbude i sećaju se svog sna. Nakon toga se boje spavanja, kako ne bi opet imala noćnu moru. Neka deca posle toga ne mogu dugo da zaspu, dok se druga brzo umire i nastavljaju sa spavanjem.

Noćne more su najučestalije u periodu između pete i šeste godine. Uzroci mogu biti različiti, ali se uglavnom vezuju za zastrašujuće doživljaje tokom dana. Ovi doživljaji mogu biti zaista strašni za sve nas, ali nemojte zaboraviti da dete i odrasli ne doživljavaju svet podjednako. Deca tumače svet nekim drugim očima. Još uvek nisu upoznati sa mnogim bitnim stvarima. Nešto što nama izgleda jednostavno i uobičajeno, oni u skladu sa svojim uzrastom i bujnom maštom mogu protumačiti sasvim drugačije.

Kada dete ima noćnu moru, treba mu objasniti da je sve to samo san i da je ono bezbedno. Roditelji trebaju ostati smireni i umirujućim glasom pričati sa detetom. Vodite računa da umirite dete u skladu sa njegovim uzrastom, jer nećete na isti način razgovarati sa četvorogodišnjakom i šestogodišnjakom. Nemojte ga podceniti i pričati mu „priče za malu decu“. Vodite računa da budete iskreni i da ga ne lažete.

Tokom dana dete može biti anksiozno i uplašeno zbog sadržine sna od prethodne noći. Razgovarajte sa njim o tome. Navedite ga da Vam se što više otvori. Nemojte umanjivati njegov strah, tako što ćete govoriti: „Hajde, ti si već velik. Nije valjda da se plašiš jednog strašnog sna?!“ Zapamtite da je njemu noćna mora i te kako strašan doživljaj.

Razmislite sa kakvim se sve problemima dete suočava? Da li ima određene probleme kod kuće ili u vrtiću/školi? Da li postoje sukobi među članovima porodice? Da li postoje problemi između Vas i supružnika? Da li ima bilo kakav problem sa vršnjacima ili bilo kojim detetom u njegovoj neposrednoj blizini?

Deca veoma teško verbalno izražavaju svoje emocije. Zbog toga im je potrebna Vaša pomoć. Neka Vam dete objasni kako se oseća, a Vi pokušajte da imenujete to osećanje. Sledećeg puta će mu biti lakše da Vam objasni svoj unutrašnji nemir.

Pokušajte da umanjite sve stresogene situacije koje se dešavaju oko deteta. Svako dete ima pravo na bezbedno i bezbrižno detinjstvo. Recimo, ukoliko prolazite kroz težak razvod, nemojte misliti da Vaše dete ne shvata o čemu se radi. Iako je malo, ono oseća da nešto nije u redu. Ako mu problem ne objasnite u skladu sa njegovim uzrastom, ono će imati svoja uverenja koja će biti mnogo strašnija odrealnih. Zato, nemojte sakrivati stvari sa kojima je Vaše dete već upoznato.

Ukoliko su noćne more uporne i često se javljaju, obratite se stručnjaku. Psiholog ili psihoterapeut će se upoznati sa Vašom porodicom i njenom svakodnevnicom i pokušati da pronađe nepovoljne uticaje. Lakše je kada problem posmatrate iz neutralnog ugla, a to je upravo ono što stručnjak radi.

Vremenom će ovaj poremećaj spavanja postati ređi, ali je veoma bitno da dete ima punu podršku porodice kroz čitav problematičan period. Nemojte negirati problem, jer takav stav može ostaviti ozbiljne posledice po Vaše dete. Dete mora imati konstantnu ljubav i podršku, osobu sa kojom je blisko i sa kojom može razgovarati o bilo kom problemu koji ga muči.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor