da-li-je-razlika-u-godinama-bitna

Da li je razlika u godinama bitna ?

Iako se sve više okrećemo nekim novim vrednostima koje nam serviraju druge kulture, naše društvo je visoko tradicionalno. Dobar deo populacije se još uvek rukovodi savetima naših starih. Zbog toga su kod nas veoma retki bračni parovi u kojima je žena starija od muškarca. Najviše je onih u kojem je muškarac nekoliko godina stariji od žene.

Daleko smo od „ugovorenih brakova“. Kod njih se velika pažnja posvećuje porodici iz koje potiče mladoženja ili mlada. Takav način razmišljanja smo odavno prevazišli. Ali, još uvek se značajno pogledamo sa nekim u prostoriji kada nam naša dugogodišnja prijateljica kaže da se udaje za čoveka koji je 20 godina stariji od nje. Isto to uradimo i kada je suprug mnogo mlađi od svoje supruge. Jednostavno, smatramo da tako velike razlike nisu prirodne.

Razlog tome je što se osoba koja ima 20 i osoba koja ima 40 godina, razlikuju u svakom pogledu. Pre svega u iskustvu, zrelosti i životnoj mudrosti. Smatramo da će ovi parovi trajati onoliko koliko traje zaljubljenost, a čim ona počne da se gasi, gasiće se i njihova veza. Da li je to uvek tako?

Svaki brak je drugačiji. Važno je da postoji međusobno poverenje, poštovanje, prava ljubav, razumevanje, slične vrednosti i interesovanja. Ukoliko sve ovo postoji između dve osobe, razlika u godinama ne mora biti presudna.

Kako će se par izboriti sa svim preprekama, zavisi i od podrške koju pruža okolina. Desi se da devojka više ne komunicira sa nekim članom svoje primarne porodice, zbog odluke koju je donela-da se uda za mnogo starijeg muškarca. Očevima posebno teško pada ovakav izbor. Majke su jedine koje održavaju kontakt sa svojim detetom. Na svu sreću, to su ekstremni slučajevi.

Međutim, zbog čega se devojka uopšte nađe u ovom odnosu? Neka istraživanja pokazuju da ukoliko devojka uđe u vezu sa mnogo starijim muškarcem, ima problematičan i neraščišćen odnos sa svojim ocem. Ali, ovo zaista ne mora biti pravilo.

Ukoliko postoji velika razlika u godinama među partnerima, pojedine životne faze mogu biti problematične. Na primer, ukoliko žena ima 25, a njen suprug 50, vremenom dolaze u životne faze koje im mogu biti velika prepreka. Stariji partner može imati velikih teškoća u „praćenju“ mlađeg partnera. Takav odnos može nastaviti sa ogromnim razmiricama, problemima i nezadovoljstvom, što može dovesti do razvoda.

Ukoliko su obe osobe stabilne i zrele, slične kao ličnosti i imaju veliki broj zajedničkih interesovanja, kvalitetan i uspešan brak uopšte ne mora izostati, bez obzira na godine. Međutim, oba partnera moraju biti svesna svih prepreka i pritisaka koji proizilaze iz ovako velikih razlika. Ukoliko ne beže od njih, već ih zajedno rešavaju, šanse za opstanak mogu biti velike.

Svi moramo biti svesni jedne činjenice: za uspešan i kvalitetan brak nije dovoljna samo ljubav. Potrebno je mnogo više od toga. Ljubav može menjati svoje oblike i prelaziti različite intenzitete. Pored nje su značajne i druge pozitivne i složene emocije.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor