iz-kog-razloga-stajete-na-ludi-kamen

Iz kojih razloga stajete na ludi kamen?

Ranije je važio jednogodišnji verenički staž u kojem su mladi mogli mnogo toga da nauče o svom partneru sa kojim su se do tada samo zabavljali. Danas se često dešava da ni sam brak ne potraje godinu dana. Nemoguće je da stalno budemo nasmejani i veseli. Svako od nas ima svojih mana i vrlina. Od izuzetnog je značaja da volite Vašeg partnera čak i onda kada Vas neke njegove loše navike izbacuju iz toka. Ukoliko naučite kako kvalitetno da funkcionišete čak i uz njegove prljave čarape na sred sobe, na pravom ste putu.

Danas se znatno kasnije ulazi u brak. Dok završite fakultet, dobijete posao i steknete sve što ste želeli-prođe 30. godina. A tada imate roditelje, prijatelje i svu ostalu rodbinu koji počinju dan sa: „Vreme je da se skrasiš! Kad ćeš se uozbiljiti?! Kad ćeš mi roditi unuke? Šta više čekaš?“

Ostajete sami. Razmišljate: „Nije ni ovaj momak toliko loš. Dobar je. Ima stalan posao. Slično razmišljamo. Možda je i lakše plaćati samo jednu kiriju i račune. Praktičnije je. Možda stvarno trebam da se skrasim.“

Svakako je bolje ukoliko u bračne vode ulazite sa realnim uverenjima, umesto sa ružičastim naočarima. Ali, da li je to dovoljno? Gde je ona jaka ljubav koja će Vam pomoći da prebrodite teške situacije i prepreke? Ukoliko se pametno i zrelo iskoristi, ljubav nam može pružiti veliko zadovoljstvo i sreću u braku. Stvari nećete raditi zato što morate ili zato što je vreme, već zato što to zaista želite.

Leptirići u stomaku nisu neophodni, ali oni nisu rezervisani samo za klince od 15 godina. Privlačnost je neophodna. Ljubav, takođe. U nekim trenucima će biti mnogo teško. Kasnićete sa ratom za kredit. Nećete imati dovoljno novca. Pozajmićete od prijatelja. Deca će Vam tražiti nove patike i torbu za školu. Zakasnićete na važan sastanak. Šef će Vam stvarno ići na živce. Kuća će Vam biti u ogromnom haosu. I ništa, ali stvarno ništa neće biti na svom mestu. Ali, Vaš partner će biti tu. Zagrliće Vas i reći: „Zajedno ćemo. Sve će biti u redu. Videćeš.“

Ima i drugih, manje lepših „motivacija za brak“, a to je novac. To je nešto zbog čega je partner i te kako poželjan. Međutim, posle deset godina se nalazite u braku, bundi i zlatu, ali ste sami i usamljeni. Partner je negde daleko, iako možda sedi pored Vas.

Ukoliko je glavni motiv za stupanje u brak seksualna privlačnost, usporite. Šta ćete raditi kada nastanu pravi problemi? Šta ćete kada postanete roditelj? Privlačnost se lako može pritajiti ili ugasiti, ali dublja osećanja su mnogo otpornija. Održavaju Vas i čuvaju leđa.

Zbog toga, dobro razmislite. Ne ulazite olako u nešto što ne poznajete. Za sve je potrebno mnogo vremena. Ništa neće ići kao po loju. Moraćete da uložite mnogo truda. Oboje.

Brak je ozbiljan korak. Lepo je kada su sve kockice složene. Lepo je i kada imate i kuću, i stan, i dobar posao, i novac. Ali, onda će doći nešto drugo što ćete opet čekati. Tražićete opravdanje u nečem novom. Zapitajte se, da li ste spremni? Da li je osoba koja je pored Vas ona sa kojom želite da provedete ceo život? Jer kada je prava osoba pored Vas, sve ostalo je nebitno. Prava osoba će Vas podržati i kada nemate dobar posao. Ali će Vam dati vetar u leđa. Već sutra ćete se truditi da ostvarite više i bolje. Možda neće sve ići redosledom kojim ste zamišljali, ali ni u jednom trenutku nećete zažaliti. Znaćete da je to ono pravo.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor