da-li-znate-s-kim-se-vase-dete-druzi

Da li znate sa kim se vaše dete druži?

Dok su Vam deca mala, imate najveći i najjači uticaj na njih. Vi ste im uzor. Ona oponašaju Vaše ponašanje, rečenice i emocije. Međutim, što su stariji i uključeniji u socijalni život, broj osoba koji utiče na njihov razvoj i njihovo razmišljanje se drastično povećava.

Kada uđu u pubertet, svaki svoj slobodan trenutak žele da provedu sa svojim vršnjacima. Vi im više niste interesantni. Uprkos tome, želećete da znate gde je i sa kim Vaše dete, kako provodi svoje slobodno vreme, o čemu razmišlja, šta ga muči, itd.

Sve ovo je veoma teško ostvariti, ali nije nemoguće. Zbog toga omogućite Vašem detetu da svoje prijatelje slobodno može dovoditi u kuću. Organizujte gledanje filmova. To je odličan način da se povežete i uključite u razgovor. Mnogo toga ćete naučiti o ukusu Vašeg deteta i njegovih prijatelja.

Organizujte večere. To je odličan način da se svi okupite i ćaskate zajedno. Svi se mogu uključiti u spremanje hrane. Uz hranu svakako ide i čašica dobrog razgovora.

Predložite Vašem detetu da uči sa svojim najboljim prijateljem ukoliko mu je tako lakše. Time ubijate dve muve jednim udarcem. Međutim, nemojte insistirati na tome. Neko voli da uči sam, jer je to jedini način da se dobro skoncentriše.

Nemojte biti mama koja se na silu gura tamo gde joj nije mesto. Ali, ukoliko upoznate sve prijatelje Vašeg deteta imaćete barem neki kontakt. Svaki put ćete dobiti neku novu informaciju na osnovu ponašanja, izjava, načina odevanja, itd.

Ukoliko Vam se neki detetov prijatelj ne sviđa, nemojte mu to odmah nabijati na nos. Možda ste ga samo loše procenili. Možda ste stekli pogrešan prvi utisak. Sačekajte kako će se stvari dalje odvijati.

Ponudite se da ih odbacite kolima na žurku koja se priprema. Dogovorite se oko pravila koja se moraju poštovati, kao što je vreme dolaska kući.

Ukoliko imate priliku, upoznajte roditelje detetovih prijatelja. Imaćete nove poznanike i veći stepen kontrole, koji je svakako potreban u ovim opasnim vremenima. Ali, pazite da ne preterate. Ne možete kontrolisati svaki pokret svog deteta. A to svakako nije ni preporučljivo.

Nemojte biti njuškalo koje ulazi u sobu svog deteta svakih pet minuta, donoseći hranu, grickalice i sokove. Vaše dete odrasta. Mora imati svoju privatnost. Ne možete baš sve znati. Imajte poverenja u Vaše dete. Ne bi trebalo da bude problema ukoliko ste do sad dobro obavljali posao roditelja.

Najvažnije je da imate blizak odnos sa svojim detetom. Pa čak i kad uđe u period puberteta. Ali, nemojte očekivati da će taj odnos ostati isti kao što je bio ranije. Promene se dešavaju i morate ih pratiti. Vi ste osoba koja najbolje poznaje svoje dete. Pokušajte da pronađete najbolji način da to tako i ostane.

Kada dobro pregurate ovaj težak period i Vaše dete u potpunosti odraste, stvari se mogu odvijati bolje nego ikad pre. Čim dovoljno sazremo i postanemo odgovorni, ponovo se obraćamo svojim roditeljima za sve životne probleme. Međutim, potrebno je mnogo truda sa obe strane.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor