Starije dete – dete ili odrasla osoba?

Kada ste roditelj, svakog dana ima novih i nepredviđenih situacija. Ništa ne može biti na svom mestu, pogotovo kada imate malu decu. I svaka vrsta pomoći Vam dobro dođe. Ukoliko imate dvoje ili više dece, a među njima i bebu, starije dete Vam može biti i te kako od pomoći.

Često čujem od roditelja: „Sa drugim detetom nije toliko strašno. Sad već znaš šta te čeka. Nespavanje ti uopšte nije više problem. Starije dete čuva mlađe dok ja skuvam ručak…“

Svako iskustvo nas čini boljim i pametnijim. Sa drugim detetom imamo više samopouzdanja, snalažljiviji smo, znamo kako da reagujemo u određenim situacijama, ne paničimo kada dete ima malu temperaturu ili se malo prehladi. Osim dadilje, bake i deke, imamo i još jednu pomoć-starije dete. No, problemi i zahtevi sa kojima se susrećemo su različiti u zavisnosti od uzrasta naše dece.

Zato, pre nego što zamolite starije dete za pomoć, morate voditi računa o sledećem:

Mogućnosti Vašeg deteta. To što je dete starije, ne znači da može osvojiti čitav svet. Nemojte mu davati zahteve koji nisu prilagođeni njegovom uzrastu. Česte su sledeće rečenice roditelja: „Ti si stariji, trebaš biti pametniji. Ti si starija, moraš čuvati svog brata/sestru. On/ona je još uvek mala, da mu/joj igračku…“ Iako je starije dete samostalnije od male bebe, vodite računa šta od njega/nje tražite. Ukoliko tražite previše i nabijate mu odgovornost za koju ono još uvek nije zrelo, Vaše dete može imati problema sa samopouzdanjem kasnije u životu. Možete nepotrebno pojačati ljubomoru ili takmičenje među svojom decom, a samim tim i njihovo neslaganje.

Vreme za igru i obaveze. Sasvim je u redu da Vam starije dete na kratko pripazi mlađe. Na taj način ga učite mnogim pozitivnim stvarima. Međutim, u tome ne treba preterivati, pogotovo ako je razlika među decom godinu dana ili nešto jače. Ako Vam prvo dete ima dve godine, a drugo svega nekoliko meseci, morate znati da je i starije dete još uvek samo dete koje obožava da se igra. Nemojte mu nametati suviše obaveza vezanih za mlađe dete. Ono nije i ne treba biti roditelj. Starije dete i dalje treba imati mnogo prostora i vremena za igru, druženje i bilo koje slobodne aktivnosti.

Ukoliko budete stalno naglašavali činjenicu da je jedno dete starije i da zbog toga treba popuštati mlađem, možete razviti neželjenu manipulaciju kod mlađeg deteta. Ono se može vešto služiti svojom prednošću kada god vidi priliku. Ukoliko dobija igračku od starijeg deteta svaki put kada zaplače, naučiće takav obrazac ponašanja i primenjivaće ga i kasnije. Ukoliko je starije dete počelo da se igra određenom igračkom, a mlađe baš u tom trenutku poželi da se igra istom, objasnite mu/joj da mora malo sačekati. Za to vreme mu/joj dajte neku drugu igračku. Uostalom, tome ste učili Vaše starije dete kad god se našlo u društvu svojih vršnjaka. Zbog čega bi mlađe dete bilo drugačije? Prema svojoj deci trebate biti ravnopravni, u skladu sa njihovim uzrastom i interesovanjima, bez obzira koje dete je starije, a koje mlađe.

Iako smo različiti u svakoj životnoj situaciji, pokušajte da budete što aktivniji i sa drugim ili trećim detetom. Neki od roditelja se suviše opuste, jer mlađe dete ima pažnju starijeg i smatramo da smo mi nepotrebni. To nije tačno. Iako mlađe dete mnogo toga uči od starijeg i oponaša ga, njemu i dalje trebaju roditelji koji će ga usmeravati i određivati granice.

Nedavno sam razgovarala sa svojim prijateljem, koji mi je kroz šalu ispričao kako iz svog detinjstva ima svega nekoliko fotografija, za razliku od njegove starije sestre koja ima po nekoliko albuma. Naravno da svoju decu volimo najviše na svetu, bez obzira kojim su redosledom rođeni. Naravno da smo mi kao roditelji drugačiji u zavisnosti od godina i situacija u kojima se nađemo. Ali, svim silama se potrudite da to i pokažete. Iako svoju decu podjednako volite, ona će i najmanju razliku doživeti kao nepravdu ili manjak pažnje.

Pokažite im koliko ih volite, bez obzira na njihov različit karakter, bez obzira na to što je danas možda jedno dete nevaljalije ili neposlušnije od drugog. Naučite Vašu decu koliko je važan odnos između braće i sestara. Naučite ih da se vole i poštuju, jer je taj odnos jedan od najznačajnijih u životu. Iako su sada mali, pa to još uvek ne razumeju, biće Vam veoma zahvalni kada odrastu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor