kako-provodite-slobodno-vreme-u-braku

Kako provodite slobodno vreme u braku ?

Došao je i taj vikend koji ste tako dugo čekali. Želite da odmorite od svih poslova, obaveza, šefa, nervoznih kolega… Želite da uživate u svemu, na način na koji Vi želite. Jedva ste čekali da budete malo više sa svojim partnerom i porodicom.

Međutim, vikend još nije ni počeo, a Vaš partner ima nekih planova koji su drugačiji od Vaših. Isplanirao je večeru, odlazak u bioskop, šetnju, druženje sa prijateljima…Vama ovog vikenda nije do toga. Želite da se uvučete u krevet i ne izlazite dva dana.

Kao i oko svega ostalog, u braku se treba dogovarati i oko slobodnog vremena. Često se desi da smo različite ličnosti: dok jedan voli da priča, drugi voli da sluša. Dok je jedan partner dinamičan, drugi voli svoj mir i tišinu. Čak i kada smo poprilično slični, imamo različitih iskustava tokom dana, te nam prijaju različite stvari.

Veoma je važno da budete iskreni sa svojim partnerom. Ukoliko Vam nešto smeta, a to ne govorite, nemojte od njega očekivati da bude prorok, pa da zna šta Vam je u glavi. Ako Vam se danas ne ide u bioskop, morate reći.

Uključite se u planiranje. Koliko puta Vas je partner pitao šta biste radili ovog vikenda, a Vi jednostavno odgovorili: „Ne znam? “ Možda Vam ponekad prija da neko drugi razmišlja umesto Vas, ali nemojte dozvoliti da se to često dešava. Uskoro biste oboje mogli postati nezadovoljni. Radićete stvari koje Vam ne prijaju, a nećete imati srca da povredite svog partnera. Ovakvi jednosmerni odnosi pre ili kasnije mogu pući.

Ponekad možete dogovoriti i neke odvojene aktivnosti. To što ste u braku, ne znači da ste izgubili svoje JA. Iako većinu vremena provodite sa zajedničkim prijateljima i rodbinom, sasvim je u redu da povremeno budete odvojeni. Jedan partner će otići na dugo planirani koncert, a drugi na dugo najavljivanu utakmicu. Učinićete ono što želite i volite, a kad se vratite svom partneru, možete se posvetiti zajedničkim aktivnostima.

Negujte svoje pamćenje. Ukoliko ste prošlog puta popustili i gledali film koji Vas i nije mnogo zanimao, ovog puta Vi donesite odluku o zajedničkom slobodnom vremenu. Naravno, Vaš odnos ne treba izgledati kao stroga matematička formula, ali je veoma važno da dajete onoliko koliko uzimate. Kompromis treba postati deo Vašeg zajedničkog života.

Ukoliko imate decu, sve prethodne želje, čestitke i pozdravi padaju u vodu. Verovatno ćete se dogovoriti onako kako odgovara Vašoj deci. Ako biste voleli da odete u muzej, a Vaša deca u zoološki vrt, najverovatnije ćete izabrati drugu opciju – „jednoglasno.“

Ipak, nemojte zaboraviti da s’vremena na vreme ostavite decu kod deke i bake i posvetite se jedno drugom. Vi niste samo roditelji. Vi ste i supružnici. Negujte dobar i kvalitetan odnos, jer je to jedini način da održite brak i roditeljstvo uspešnim.

Najvažnije je naći meru. Umerenost je uvek važna. Danas ćete uraditi po svom, sutra ćete ispuniti želju svom partneru, a prekosutra svojoj deci. Redosled nije važan. Važno je da budete porodica koja neguje zajedničko slobodno vreme, ali istovremeno vodite računa o individualnom razvoju svakog pojedinačnog člana.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor