Trenuci koji su samo vaši…

Kvalitet braka može narušiti mnogo faktora: nova roditeljska uloga, zahtevan posao, mešanja od strane rodbine i prijatelja, nedostatak novca, svakodnevni životni stres i problemi. Međutim, neki parovi uspeju da se izbore sa svim nedaćama i održe kvalitet u svojoj vezi. Kako to postižu?

Odvojite pola sata ili sat vremena dnevno samo za Vas i Vašeg partnera! Zvuči nemoguće? Probajte! Ponekad parovi imaju veoma zahtevan posao, a kada se vrate domu žele da se posvete deci i kućnim obavezama kojima nikad nema kraja. Taman ste pomislili kako je sve na svom mestu, međutim, već sutradan Vas čeka ista priča.

Ukoliko stvarno nemate kad, pokušajte da se posvetite jedno drugom pred spavanje. Da, da, veoma ste umorni i jedva čekate da sklopite oči, ali san će Vam biti lepši ukoliko se oboje sklupčate jedno pored drugog.

Možete samo razgovarati o danu koji je iza Vas. Sigurno Vam se mnogo toga dogodilo što želite da podelite sa svojim partnerom. Možda imate nekih dilema ili problema o kojima želite da prodiskutujete? Možda ste imali veoma duhovitu situaciju na poslu? Možda želite da porazgovarate o nekom događaju koji tek treba da usledi? Situacija ima mnogo. Odaberite one koje su Vam važne i pokušajte da uključite svog partnera u što veći broj.

Koliko puta ste se vozili nekud sa svojim partnerom? To je još jedna situacija u kojoj se može razgovarati. Odbacite sve društvene mreže i praćenje vesti. Oni Vam zaista oduzimaju mnogo dragocenog vremena koje možete provesti sa svojim partnerom.

Čim Vam deca zaspu, možete pogledati neki kraći film ili seriju. Zavucite se ispod ćebeta ili jorgana i uživajte zajedno. Možete se i zajedno istuširati. Na taj način održavate bliskost sa partnerom.

Ukoliko ste iz bilo kog razloga odvojeni na neko kraće vreme, neka Vam telefon i Skype postanu najbolji prijatelji. Dogovorite sastanak kao da ste momak i devojka i prepustite se čarima moderne tehnologije.

Kada ste dugo u braku, postajete veoma predvidljivi svom partneru. Odaberite jedan dan u nedelji kada ćete, makar i na kratko, uraditi nešto što ne liči na Vas. To može biti drugačiji poljubac i zagrljaj, drugačiji način razgovora, drugačija frizura ili odevna kombinacija, ostavljanje određenih obaveza za sutra… Bilo šta što će naterati Vašeg partnera da se nasmeje i obrati pažnju na Vas. Na ovaj način ćete se sigurno podsetiti zbog čega se toliko dugo zajedno.

Parovi koji su dugo u srećnom i kvalitenom braku, uglavnom odgovaraju da su ih razne sitnice održale toliko zajedno. To može biti zaista bilo šta i različite su od veze do veze. Ali, većina njih nije dozvolila da im brz tempo života pokvari sve.

Morate stati i razmisliti šta Vam je u životu zaista važno. Ukoliko ovaj zadatak uradite kako treba, svakodnevni problemi na poslu će Vam se činiti tako nebitnim. Ono što Vas stvarno čini srećnim, jeste Vaša porodica.

Zato, nemojte dozvoliti da izgubite tu najvažniju nit samo zato što želite bolji posao, uspešniju karijeru ili veću platu. Kao i u sve drugo, u brak se i te kako mora ulagati. Ne smete se opustiti i zapustiti ga. Odredite trenutke koji su samo Vaši i uživajte u njima zajedno. Nema veze i ako ste u braku 50 godina i mislite da Vam neke stvari ne priliče. Ko će Vam suditi? Važno je da budete mladi duhom i uživate u svakom danu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor