Kako se razvija vaša beba u prva tri meseca?

Kada prvi put postanemo roditelji, sve nam je novo. Svaki dobronamerni savet posmatramo kao činjenicu. Tu su mame, tate, bake, deke, tetke, ujne, strine koje nas savetuju šta i kako da radimo u vezi novorođenčeta. I svako od njih pruža različite savete koji su vezani za iste stvari. Već ionako zbunjeni roditelji počinju da paniče.

Roditelji, ukoliko smatrate da bilo šta nije u redu sa Vašim detetom, obratite se lekaru ili bilo kom drugom stručnjaku koji je za to nadležan! Oni će pregledati novorođenče i dati prave informacije. Ne dopustite da paničite bez razloga, jer se to odnosi na Vaš doživljaj roditeljstva. Svaki svoj strah i nervozu prenosite na bebu.

Svako dete individualno napreduje. Postoje određene smernice pomoću kojih možete pratiti razvoj svog deteta. Ali, ako dete malo zakasni u razvoju govora, može biti izuzetno napredno u motornom razvoju. Evo nekih osnovnih smernica koje se odnose na prva tri bebina meseca:

Iako Vam se čini da beba u prvom mesecu samo jede, plače i spava, nije tako. U prvom mesecu života beba spava oko 20 sati. Ukoliko je gladna, ukoliko joj je puna pelena ili traži pažnju majke – ona plače. Ukoliko su joj sve biološke potrebe namirene, slobodno je uzmite u ruke i pričajte joj tihim glasom. Pokušajte da je umirite tako što ćete i Vi biti smireni.

U prvom mesecu beba ležeći na stomaku može malo podići glavu od podloge. Šake su joj još uvek stisnute. Može kratko posmatrati predmet. Ukoliko proizvedete neki jak zvuk ona će promeniti svoju aktivnost. Ukoliko upalite svetlo – ona počinje da trepće. Ponekad se može oglašavati grlenim znakovima.

U drugom mesecu beba odiže glavu i ramena od podloge. Šake su joj poluotvorene. Pogledom može pratiti predmet koji se pomera u stranu. Na primer, očima može pratiti osobu koja se kreće. Oglašava se samoglasnicima.

U trećem mesecu već može zadržati predmet koji joj je stavljen u ruke. Ležeći na trbuhu, oslanja se na podlaktice. Posmatra svoje ruke i igra se njima. Okreće glavu u pravcu kretanja neke igračke ili osobe. Može reagovati na zvuk tako što će zadržati pogled na izvoru zvuka ili okreće glavu prema izvoru zvuka. U ovom periodu nam beba postaje izuzetno zanimljiva zato što pokazuje različite izraze lica. Nastaje prvo udvajanje slogova. Spava oko 18 sati.

U ovom periodu majka je već naučila neke osnovne stvari o bebi. Ona nauči da prepoznaje kako beba plače kada je gladna, kada je nešto boli ili kad joj je neudobno zbog punih pelena. Nakon trećeg meseca majka je mnogo opuštenija i slobodnija. Strah i zbunjenost polako popuštaju.

Pokušajte da ne paničite. Ukoliko nije nešto ozbiljno po sredi, sva pitanja koja imate napišite na papirić i pitajte pedijatra prilikom sledeće posete. Pregledi su česti u ovom periodu, jer se iz meseca u mesec prati bebin napredak u težini i visini.

Izaberite osobu od poverenja i sa njom razgovarajte o svemu. Sasvim je u redu da imate umeren strah od nepoznatog, jer se prvi put nalazite u ulozi roditelja. Nijedan strah ili problem koji imate nije mali, tako da bi bilo dobro da imate podršku svog supruga i razgovarate o tome čak i u tri ujutru (verovatno ćete biti budni zbog hranjenja bebe).

Roditeljstvo ponekad može biti izuzetno teško i naporno. Posebno sa prvim detetom. Ne brinite, niste jedini roditelj koji brine. Ukoliko imate ozbiljnijih problema vezanih za roditeljstvo, koji Vam remete svakodnevno funkcionisanje-obratite se stručnjaku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor