Rutina. Prijatelj ili neprijatelj?

Bebe vole predvidljivost. One moraju naučiti kada je vreme jelu, spavanju, igri i šetnji. Zbog toga je od izuzetne važnosti da ih tome naučite. Rutina će i Vama pomoći. Znaćete kada se možete posvetiti nekim drugim aktivnostima ili odmoru.

Važno je ponavljanje. Vaše dete neće ništa naučiti iz prvog puta. Morate biti dosledni i uporni. Ali, pre svega strpljivi. Nemojte raditi ništa na silu. Vremenom ćete naučiti da prepoznate signale koje Vam šalje Vaše dete. I na osnovu njih ćete moći da organizujete svoj i bebin dan.

Recimo, ukoliko želite da Vaše dete legne u 9 sati uveče, počnite sa pripremama sat vremena ranije. Okupajte Vaše dete i pročitajte neku priču. Neka dete popije mleko. Nakon toga ugasite svetlo i spavanje! Bitno je da budete uporni u tome. Neka svako veče bude isto i Vaše dete bi nakon određenog vremena trebalo da ustali svoj ritam.

Kako Vaše dete bude odrastalo, tako će se menjati njegove/njene potrebe. Tada morate biti fleksibilni. Nemojte se slepo držati prethodnog režima. Vaše dete biva starije i zrelije i samim tim se menjaju njegove/njene potrebe. Držite korak sa njima. Uskoro ćete imati ponovo uspostavljenu dnevnu rutinu.

Kada postanete roditelj, Vaše potrebe se stavljaju u drugi plan. Vaše dete je uvek na prvom mestu. Zbog toga je veoma važno da poslušate druge mame, tetke ili bake. Odmarajte kad god odmara Vaše dete. Nemojte od sebe očekivati nemoguće. Kada imate malo dete neke stvari moraju da sačekaju. Ne možete konstantno biti iscrpljeni. Tako nećete pomoći ni sebi ni svom detetu. Odmarajte.

Neki od roditelja se susreću sa sasvim drugim problemom. Recimo, navikli su na izlaske i druženje. Sada, kada imaju malu bebu nisu više u mogućnosti da tako često izlaze iz kuće u vreme na koje su navikli. To vreme se znatno pomera. Izlazite onda kada je Vaša beba navikla. Ne možete otići sa prijateljicom na kafu u 15h, jer Vaše dete spava od 14 do 17h.

Budite kreativni. Izađite malo ranije. Neka Vam dete zaspe u kolicima. Tada ćete imati i sat, dva za sebe i svoju prijateljicu.

Bitno je da prihvatite drugačiji način života. O tome razmišljajte na pozitivan način. Kad god možete, prihvatite pomoć svog partnera ili deke i bake. Kad god možete učinite nešto za sebe. Budite ona stara.

Sve bebe vole rutinu. Ali, to ne znači da s’vremena na vreme ne možete da odskočite od svakodnevnice. Ponesite sve neophodne stvari i izađite napolje. Budite spremni da će se Vaše dete boriti protiv toga svim silama. Baš kad budete planirali da odete kod frizera u 14 časova, zato što ono tad spava, dete će Vam zaspati malo kasnije. To je još jedan način na koji se morate navići.

Neki mudri recept ne postoji. Naoružajte se strpljenjem i sve će Vam biti lakše i bolje. Rutina će Vam pnekad spasiti živce, dok će Vam nekad izuzetno zasmetati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor