Osećaj kada ste nekom toliko potrebni

Svi smo mi u životu bili voljeni od strane raznih ljudi. Uživali smo u pažnji koju dobijamo. Pa ipak, samo nam je nekoliko ljudi stvarno važno. Svoju porodicu volite najviše na svetu. Uradili biste sve da zaštitite svoje najmilije.

Pre nego što počnete da razmišljate o svim problemima koji su Vas zadesili i kako iz njih ne vidite nikakav izlaz, okrenite se malo ka pozitivnim stvarima- Vašoj deci!

Malo toga je zaista važno. I sve dok budete gubili snagu na nepotrebne ljude i stvari, bićete iscrpljeni. Često sam šetala sa svojim detetom ili radila bilo šta drugo, razmišljajući o svim aktuelnim problemima. I uvek me je jedno njeno: „Mama!“ odmah oraspoložilo.

Uživajte u svojoj deci. Svaki period ima svoje lepe strane. Pogotovo onaj kada su tako mali i nezaštićeni. Svakodnevno uživajte u svom umoru koji Vas je zadesio zbog toga što brinete o svojoj deci. Ukoliko im pružate dovoljno ljubavi, ali i malo autoriteta, nemate zbog čega da brinete.

Morate postati svesni koliko život zaiste čine male stvari i koliko Vam se lepih situacija događa svakog dana, ako na njih obratite pažnju.

Svake noći legnem pored svog deteta kako bih je uspavala. I iako sam preumorna i jedva čekam da mi dete zaspi, ne mogu da se zasitim nekih stvari. Sigurno imate nekih Vaših trenutaka koje ne biste dali nikom. Zbog toga pustite da Vam obične stvari učine život savršenim. Na primer:

Dečiji poljubac i zagrljaj. Oni su tako iskreni i puni ljubavi. Koliko god da ste neraspoloženi, oni Vam pomognu. Deca su Vaša terapija i Vaš lek.

Dečija briga. Legnem pored svoje ćerke da je uspavam. Ona se toliko vrti da se često desi da ja ležim da ivici kreveta. Kažem joj da se pomeri kako ne bih pala, a ona me zagrli i kaže: „Mama, nećeš padneš. Ja te držim.“

Kao i svako dete koje ima dve godine i moje ume da bude nepodnošljivo. Tada joj kažem da je kažnjena i da mora sedeti u fotelji mirno pet minuta. Kada kazna prođe, ona dođe i kaže: „Mama, sada pomirimo“. Zagrlimo se i poljubimo. I sve je u redu. Čak i kad nije.

Dečiji osmeh je stvarno nešto posebno. Oni se ne mogu folirati. Iskreni su. I ne postoji nijedna reč koja može da zameni dečiji osmeh. On sve leči. Nebitno da li je u pitanju Vaše ili tuđe dete. Na dečije osmehe niko ne ostaje ravnodušan.

Sigurna sam da imate svoju listu koju ste skrojili sa Vašim detetom. Svaki odnos je drugačiji i svako dete je originalno. Uživajte u njima dok su tako mali i dok ste im toliko potrebni. Uskoro će nastupiti trenutak kada će juriti za dečacima i devojčicama, zaljubiti se, otići u drugi grad na studije ili u potrazi za svojom srećom.

Uživajte u tom osećaju kada ste toliko potrebni svom detetu. Ukoliko ste sve uradili kako treba, doći će Vam i sa 30 godina i podeliti sa Vama svaki svoj problem i sve što ih muči. Želećete da ih zaštitite od svega i svih, ali je sasvim dovoljno i to što ćete ih zagrliti, saslušati i reći: „Sve će biti u redu.“

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor