naucite-svoje-dete-da-se-smeje

Naučite svoje dete da se smeje!

Svaki roditelj najviše na svetu želi iste stvari: da njegovo dete bude živo, zdravo i srećno. Ne postoji ništa lepše i lekovitije od dečijeg osmeha. Neke situacije ne možemo predvideti. Neke situacije ne možemo kontrolisati. Neki od nas nemaju dovoljno para, drugi nemaju posao, treći nemaju zdrave bračne odnose ili zdrave emotivne odnose sa decom…

Iako ne možemo kontrolisati svaki segment našeg života, ipak postoje stvari koje mogu doprineti boljem životu:

Budite otvoreni. Nemojte se plašiti novih situacija, novih ljudi, nove sredine, novih jela i ukusa. Probajte da uradite nešto novo. Probajte da uradite nešto drugačije. Vi ste model koji dete posmatra. Život će posmatrati Vašim očima. Ukoliko se svega budete plašili, nemojte očekivati da će Vaše dete biti avanturista.

Budite pozitivni. Čak i kada Vam se desi nešto loše, pokušajte da ne potonete. Ostanite na površini vode. Izvucite pouku iz svake loše situacije koja Vas je snašla. Recite: “U redu, ovaj put nisam uspela. Pa ipak sam probala.” Svako iskustvo je škola. Naučite svoju decu da izvuku najbolje iz svake situacije.

Budite društveni. Družite se sa ljudima. Organizujte porodična i prijateljska okupljanja. Znam da se danas jedva ima vremena i za sebe, a kamoli za nešto drugo. No, živećete život onako kako ga Vi organizujete. Sve se može postići uz dobru organizaciju. Neka Vam svaka subota bude “subota druženja.” Vi odlučite koga ćete posetiti ili ko će Vam doći u goste.

Poštujte sebe i druge. Vi ne znate zbog čega se neko ponaša na način na koji se ponaša. Ukoliko vidite da Vam nečije društvo ne prija, izbegavajte susrete sa tom osobom. Nemojte nikom dozvoliti da Vas vređa ili čini bilo šta što Vam ne prija. Nemojte se uvlačiti u izgovore i laži. Jednostavno je. Osoba koja Vam ne prija, nema potrebe da bude u Vašem okruženju.

S’vremena na vreme, iznenadite članove svoje porodice. Neka to bude odlazak na neki izlet ili neki mali znak pažnje. Bilo šta što će vam svima prijati. Svi mi volimo kada znamo da neko brine i razmišlja o nama.

Organizujte neko veče porodičnog druženja. Igrajte društvene igre, gledajte filmove, spremajte večeru zajedno. Bitno je da svi članovi porodice budu prisutni i podjednako učestvuju u svim aktivnostima.

Smejte se sa svojom decom. Opustite se. Nemojte stalno razmišljati o problemima. Problemi će uvek biti tu. Kad rešite postojeće, doći će neki drugi. Zar će Vam čitav život proći u tome? Kada ste sa Vašom decom, zaboravite na probleme. Igrajte se, golicajte, mazite i pričajte. O svemu. Stalno.

Ne zaboravite: Vaše dete posmatra život Vašim očima. Rešavaće probleme na način na koji ih Vi rešavate. Ne zato što ste mu roditelj, nego zato što je to jedini način koji ste mu pokazali. Odlučite da mu pokažete pozitivan, vedar i nasmejan način. I Vaše dete će naučiti da se smeje. Vaše dete će biti pozitivna i vedra osoba. To je najbolji poklon koji mu možete pružiti.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor