kako-se-ponasati-posle-razvoda

Kako se ponašati posle razvoda ?

Mnoge važne stvari ne ispadnu baš onakve kako smo ih zamišljali. Kada smo izgovarali svoje sudbonosno „da“, sigurno nismo razmišljali o razvodu. Verovali smo da smo jedan od onih parova koji će prebroditi svaku prepreku.

Međutim, vremenom nezadovoljstvo počne da ispunjava našu svakodnevnicu. Šta god da pokušamo sa svojim partnerom, jednostavno ne ide. Povređujemo jedno drugo, nekada slučajno, a nekada čak i namerno. Želimo da on pati isto onoliko koliko i mi, pa čak i više.

Svakog dana se osećamo nemoćno, besno, zabrinuto, tužno i bezvoljno. Ne možemo da poverujemo šta sve govorimo svom partneru. Više ne prepoznajemo ni sebe, ni njega. Nijedan dan nam ne prođe bez svađe. Stvari postaju mnogo gore kada imamo decu. Razmišljamo o svim negativnim posledicama po njih. Razmišljamo kako će razvod uticati na njihovu budućnost.

Međutim, kada stvari postanu nepodnošljive, povlačimo sledeći korak-razvod braka. Više ne možemo da izdržimo tu svakodnevnu torturu. Nakon duge borbe, propalih rešenja, dogovora i kompromisa, shvatamo da ne možemo dalje.

Iako ste puni negativnih osećanja, morate voditi računa o sebi i svojoj deci. Dobar razvod je prava retkost. Uglavnom ga prate burna osećanja, reči i ponašanja. Međutim, ukoliko imate decu, morate paziti šta govorite i kako se ponašate, jer će Vaša deca najviše trpeti.

Pronađite ventil. Ukoliko gajite sva ta negativna osećanja u sebi-razbolećete se. U većini slučajeva eksplodirate na osobe koje to zaista ne zaslužuju. Zato, pronađite vreme i mesto kada ćete izbaciti sve ono negativno u sebi. Neka to bude bilo koja fizička aktivnost koja Vam prija. Odlazak u šetnju, trčanje, teretanu, aerobik, borilačke veštine…Bilo šta što će Vam pomoći da se osećate bolje i sklopite mir sami sa sobom.

Organizujte svoj novi život. Uskladite se sa novim obavezama. U početku Vam sigurno neće biti lako. Ukoliko ste nekad delili obaveze oko dece, sada ćete u većini situacija to činiti sami. Ali, organizujte se tako da imate malo vremena i za sebe. Preko Vam je potrebno. Neka Vam decu pričuvaju deka ili baka. Tražite pomoć od sebi dragih ljudi.

Nemojte prekidati svaki kontakt sa bivšim partnerom. Ukoliko Vam to uslovi i razlog razvoda dozvoljavaju, ostanite u kontaktu sa svojim bivšim partnerom. Iako više niste bračni partneri, Vi ste još uvek roditelji. Vaša deca su u prvom planu, bez obzira koliko Vam neprijatan bio svaki kontakt. Suzdržite se i pokušajte da se dogovarate o svemu što je vezano za Vašu decu.

Dajte sebi vremena. Nijedan razvod braka nije lak. U početku je svaki korak težak. Međutim, vreme i sve ono dobro što činimo tokom tog vremena nam olakšava proces oporavka. Budite strpljivi. Ponovo ćete stati na svoje noge.

Zaboravite na ružne reči, uvrede, psovke i sve ostale negativne manire. Nemojte otežavati situaciju. Ukoliko ne možete nikako drugačije, pokušajte da komunicirate samo preko advokata ili nekog drugog stručnog lica. Barem u početku, dok se sve, koliko toliko, ne vrati na svoje.

Nemojte se spuštati na partnerov nivo. Ukoliko Vaš partner radi sve ono što ne bi trebalo, nemojte dodavati ulje na vatru. Dajte mu do znanja da ne želite takvo ponašanje i takav način komunikacije. Ukoliko Vaš partner ne prihvata ove uslove, prekinite svaki kontakt u narednom periodu.

Bez obzira na težinu trenutne situacije budite pristojni, zreli i odgovorni onoliko koliko možete. Razmislite kakav primer dajete svojoj deci. Nemojte ih učiti nečemu što ne želite da nauče.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor