da-li-zivite-odvojenim-zivotima

Da li živite odvojenim životima?

Živite sa svojim partnerom u istoj kući. Svako je okrenut svojim obavezama i poslu. Svako od Vas ima svoje prijatelje i hobi. Deca su već porasla i ne zahtevaju toliko vremena kao kad su bili mali. I ona imaju svojih obaveza u školi, na treningu, časovima engleskog…

Komunikacija Vam se svela na razgovore o novcu, obavezama po kući i van nje. Osećate da ste se udaljili jedan od drugog, ali nemate pojma ni kada, ni kako, ni zašto se to dogodilo. Jednostavno, imali ste toliko obaveza oko dece, posla i svakodnevnice, da ste „zaboravili“ da se posvetite jedno drugom. Često se desi da se parovi više i ne poznaju međusobno kada im deca odu od kuće. Ne znaju u čemu uživa onaj drugi, šta je njegov hobi, šta ga opušta… Živite kao neki cimeri koji studiraju zajedno i vide se pola sata tokom dana i to sasvim slučajno…

Sve ovo se ne događa preko noći. Ne postoji jedan krivac-krivi ste oboje. U odnos sa partnerom se mora konstantno ulagati. To nije odnos koji će ostati dobar, samo zato što Vi tako želite. On zahteva negu, pažnju i kvalitetno vreme. Izgovori su tu. Uvek imamo koga da okrivimo. Međutim, kada shvatite da ste i Vi delom odgovorni, promena može da počne. Naravno, ukoliko to oboje želite.

Pre nego što dođete u ovu situaciju, možete porediti Vaš brak sa nekom kućnom biljkom u saksiji. Ukoliko ne obraćate pažnju na nju, ukoliko je ne zalivate i ne izlažete sunčevoj svetlosti, ona će uvenuti. Šta možete da uradite?

Odredite svoje prioritete. Svako od nas ima milion obaveza. Uvek će ih biti. Ako nisu vezane za posao, onda su vezane za kuću. I što je najgore, kada ih sve pozavršavate, znate da će ih sutra biti isto toliko koliko i danas. I tako iz dana u dan, dok Vaš odnos sa partnerom trpi. Pokušajte da se organizujete tako da „trpe“ prljavi sudovi, neispeglan veš, prašina po kući. Njih to sigurno neće boleti. Dok Vašeg partnera i Vašu decu sigurno hoće.

Odredite vreme koje će biti samo Vaše. Makar to bilo i pola sata pred spavanje. Neka to bude nešto u čemu oboje uživate. Možete razgovarati i igrati neku zanimljivu društvenu igru, možete zajedno pogledati neki film, zajedno prošetati… Bilo šta što Vam prija i što uključuje zajedničke aktivnosti.

Nađite vremena za razgovor. Podelite svoje potrebe, želje i emocije sa svojim partnerom. Nemojte dozvoliti da živite sa njim, a da ga ne poznajete. Zanimajte se. Pitajte. Pokažite interesovanje. Drugačiji način ne postoji. Niko od Vas ne traži da volite sve ono što voli i Vaš partner. To je nemoguće. Ali, poštujte svog partnera i njegov ukus. Isto važi i za drugu stranu.

Naučite kako da tražite ono što želite. Kvalitetna i zdrava komunikacija je najvažnija. Nema mesta podrazumevanju. Vaš partner nema proročke sposobnosti i ne mora u svakom trenutku da zna šta je u Vašoj glavi. Ukoliko nešto želite, to jasno i otvoreno tražite.
Ukoliko pogrešite, skupite hrabrosti i recite tu čuvenu reč: „Izvini!“ Ponos može ozbiljno narušiti kvalitetno bračno funkcionisanje. Nemojte dozvoliti da budete uvek u pravu. Zar nije važnije da budete uvek srećni?

Nikad nemojte kretati od pretpostavke da Vaš partner namerno radi nešto što Vi ne želite. Razmislite zbog čega je to tako. Verovatno postoje dobri razlozi za to. Pitajte ga, pa tek onda krenite sa paljbom i osudom.

Uložite vreme i trud u Vaš bračni odnos. Nikad nije kasno. Jedna pozitivna promena će doneti neku drugu pozitivnu promenu. Ali, morate se oboje potruditi. Ne može to činiti samo jedna strana. Ukoliko ne možete sami da poboljšate svoj odnos, obratite se stručnjaku. Važno je da isprobate sve moguće opcije.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor