Teški trenuci roditeljstva

Uloga roditelja je najlepša uloga u životu. Međutim, biti roditelj ujedno znači i biti zreliji, odgovorniji i promišljeniji. Mnoge stvari Vam više nisu dozvoljene i pritom ne mislim samo na noćne izlaske i spavanja do podneva.

Kada postanete roditelj, najveći deo stvari koje radite, radite zbog svoje dece. Želite da im priuštite sreću i zadovoljstvo, želite da im priuštite kvalitetno vreme kojeg će se sećati sa osmehom na licu kada budu porasli u velike ljude.

Kako bi Vaša deca postala veliki ljudi potrebno je mnogo vremena i truda sa Vaše strane. Zbog toga, biti roditelj znači raditi i neke stvari u kojima se ne osećate baš tako ugodno.

Zdravlje. Iznad svega, važno je da Vam dete bude živo i zdravo. Svaki roditelj će se složiti sa ovom činjenicom. Svaki roditelj razume koliko strašno može biti ukoliko je dete bolesno. Zbog toga, radujte se svakom danu i pokušajte da se ne nervirate oko nebitnih svakodnevnih sitnica. Možete imati sve na ovom svetu, ali ukoliko Vaše dete i Vaša porodica nisu zdravi, sve ostalo je krajnje nebitno.

Autoritet. Koliko puta ste morali da kaznite svoje dete? Koliko puta ste morali da budete strogi i nešto da mu zabranite? Reakcija dece je bila drugačija. Neka su ljuta na Vas, neka Vas tužno pogledaju sa suzama u očima. U tom trenutku Vam se srce cepa zbog toga što je ono tužno. Ali, ipak istrajete jer znate da radite za dobro Vašeg deteta.

Smirenost. Koliko puta je Vaše dete moralo da prođe kroz neku nepravdu? Koliko puta mu je drugo dete na igralištu otelo igračku? I Vi ste tada morali da ostanete smireni. Kako bi Vaše dete naučilo da se bori kroz život, mora da nauči da bude samostalno. Mora da nauči da se izbori za ono što želi. Mora da prođe kroz mnoge nepravde, kako bi shvatilo vrednost borbe za sebe. Da bi to naučilo, tata i mama u nekim situacijama moraju da se povuku i ostave dete da se samo snađe, bez obzira koliko im to teško pada.

Novac. Koliko puta ste šetali gradom i gledali u šarene izloge? Koliko puta se Vaše dete zalepilo za izlog gledajući svoju najomiljeniju igračku koja košta čitavo malo bogatstvo? Ono uzbuđeno viče: „Mama, vidi ovu igračku! Hajde da je kupimo!“ A Vi gutate knedlu i kažete: „Milo moje, ne možemo, nemamo para za to.“ U sebi plačete, jer ne možete da mu priuštite malu plišanu igračku zbog koje bi bilo najsrećnije na svetu. Makar i sat vremena.

Bespomoćnost. Koliko puta je Vaše dete došlo sa ozbiljnim problemom, koji niste mogli da rešite čak ni svim zajedničkim snagama? Zbog toga je bilo tužno, zabrinuto, neraspoloženo… A Vi niste mogli ama baš ništa da uradite? Ti trenuci se čine kao čitava večnost.

Kao i svaka osoba na ovom svetu i Vaše dete mora da prođe kroz određene neprijatnosti, probleme, nepravde, padove… Biće situacija kada će ti problemi biti veoma lako rešivi, ali će biti i onih zbog kojih ćete pomerati kule i gradove, a ništa nećete moći da uradite.

U takvim situacijama je važno da detetu pružite svoje vreme, razgovor, ljubav, podršku, rame za plakanje i zagrljaj. Ništa nije vrednije od tog osećaja. Ceo svet se može raspadati, ali Vaše dete zna da ima pažnju, ljubav i podršku svojih roditelja. Možda to neće ceniti kad bude bilo malo, ali će sigurno osećati zahvalnost kasnije kada postane čovek. Odrastao čovek koji je stigao tamo gde je stigao zbog toga što je imao porodicu koja je o njemu brinula i čuvala ga.

Zbog toga, cenite sve lepe trenutke koje imate. Prestanite da jurite kroz život. Živite ga. Uživajte u svim sitnicama koje Vam ulepšaju dan. Volite svoju decu i trudite se da budete što bolji roditelji. To je posao koji je sada najvažniji.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor