kako-da-prevazidjete-prejaku-emocionalnu-vezanost-sa-detetom

Kako da prevaziđete prejaku emocionalnu vezanost sa detetom?

Kada postanete mama čitav život gledate drugačijim očima. Nije u pitanju samo manjak sna i nedostatak slobodnog vremena, već ste mnogo senzitivniji na sve što je vezano za roditeljstvo. Čak i kad je Vaše dete u sigurnim rukama (u vrtiću, školi ili kod deke i bake), Vi brinete. To je sasvim u redu. Međutim, sve reakcije vezane za dete, ipak moraju imati određenu umerenost.

Prejaka emocionalna vezanost je obično dvosmerna dok su deca mala. Ako ste Vi mama koja se jako teško odvaja od svog deteta, pa makar to bilo i na sat vremena, svom detetu prenosite svoje reakcije. Ukoliko se tako ponašate svaki put, dete će ubrzo i samo početi tako da se ponaša. Svako Vaše kratkotrajno razdvajanje može biti praćeno kako dečijim, tako i Vašim suzama.

Mnogo toga zavisi od temperamenta, kako Vašeg tako i dečijeg, ali mnogo faktora zavisi i od uticaja sredine i raznovrsnih socijalnih situacija. Neke stvari ipak možete kontrolisati.

Ukoliko ste možda nezaposleni i provodite svaki svoj trenutak sa detetom, trudite se da što više budete u društvu. Prošetajte sa prijateljicom ili neka neko dođe kod Vas. Dete se mora navići na sve normalne životne situacije i ne treba se držati pod staklenim zvonom. Detetu se mora pokazati kako je druženje lepo i zabavno.

Kad god ste u prilici, ostavite svoje dete kod deke i bake ili neke druge osobe od poverenja. Neka uživa u pažnji koje mu mogu pružiti i druge osobe. Nemojte nikad praviti dramu kada se rastajete sa svojim detetom.

Ako Vam dete ide u vrtić i negoduje kad god ga ostavljate, objasnite mu kako ćete se vratiti po njega u određeno vreme. Poljubite ga i zagrlite i neka rastanci što kraće traju. Vremenom će se dete navići.

Dete se, takođe, jako teško odvaja od majke ukoliko postoje problematični bračni odnosi. Ukoliko su svađe i rasprave česte u Vašem domu, dete će ih verovatno doživeti još teže nego što one zaista jesu. Iako ne razume o čemu se radi, ono svakako oseća svu zabrinutost, povređenost, bes ili tugu koju Vi osećate. Ono zna da nešto nije u redu i često će imati neka svoja uverenja i pretpostavke.

Nemojte se svađati ispred svoje dece. Iako svaki brak ima svojih uspona i padova, raspravu ostavite za kasnije, kada ste suprug i Vi sami. Dete treba da zna da je voljeno, maženo i paženo. Komplikovani bračni odnosi mogu vrlo lako poljuljati tu sliku. Dete može pomisliti da ćete ga ostaviti, Vi ili Vaš suprug. Svašta se može motati po toj maloj glavici.

Ukoliko su bračni odnosi narušeni i završe se razvodom, čuvajte svoje dete podalje od daljih rasprava. Ono mora znati da ga niko ne ostavlja, već da se roditelji ne slažu i ne mogu više živeti zajedno. Naravno, ukoliko je dete manje Vi mu to ne možete objasniti rečima, ali mu možete pokazati delima. Iako više niste nečiji muž ili žena, Vi ste još uvek mama i tata i to ćete biti do kraja svog života.

Ne zaboravite dečiju sposobnost upijanja svakakvih reakcija. Razmislite zbog čega je to tako. Da li ste Vi ili Vaš suprug u nekim situacijama izuzetno senzitivni, pa to prenosite na dete? Ukoliko prejaka emocionalna vezanost potraje kako kod Vas, tako i kod deteta, obratite se stručnjaku za pomoć.

Svi smo mi subjektivni u određenim situacijama, pogotovo kada se radi o našem detetu. Neke stvari možda ne radimo kako treba. Stručno lice neće stati ni na čiju stranu, već će pokušati da pomogne Vama i Vašem detetu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor