Po kojem obrascu se svađate sa bračnim partnerom?

Svaki bračni par se može posvađati. Razlika je samo u načinu i učestalosti. Postoje parovi kod kojih sukob izbija i zbog najmanje sitnice, ali postoje i parovi koji su veoma skladni, te im nijedna rasprava ne može narušiti kvalitet braka. Takvi parovi brzo i lako nađu rešenje, bez mnogo vike i buke.

Ukoliko malo obratite pažnju na svađe koje imate sa partnerom, shvatićete da postoji određeni obrazac koji se stalno ponavlja, bez obzira na uzrok i veličinu problema. Jedan od najčešćih obrazaca se zove „pritisak-povlačenje.“

Jedan od partnera (češće žena) započinje razgovor. Ona nabraja greške, postavlja zahteve koje partner ne ispunjava, vrši pritisak na partnera i ubrzo postaje veoma besna. Tada počinje sukob i vikanje. Drugi partner (češće muž) pokušava da promeni temu razgovora, ubacuje dozu humora (koja uglavnom ne prolazi), klima glavom. Kada vidi da je vrag odneo šalu i da je sukob u toku, on se povlači. Izlazi iz prostorije, napušta stan i ne želi da razgovara.

Ovaj način rasprave u kojem žena drži monolog, a muž samo klima glavom ne vodi nikud. Narušava se kvalitet braka, jer nijedan od partnera nije zadovoljan. Žena je nezadovoljna jer nije dobila rešenje problema, dok je muž nezadovoljan jer je neko vreme slušao zvocanje.

Na ovakav način komunikacije se parovi mogu navići. Žena želi da ispriča sve ono što joj smeta, a muž zna da će ona stati sa pričom čim bude sve rekla. Partneri se posle toga ponašaju kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, ima i parova koji posle određenog vremena prestanu da komuniciraju. Shvate da promene nema, bez obzira šta su sve pokušali. Odustaju jedno od drugog. Počnu da žive odvojene živote.

Ukoliko Vam je stalo do braka i partnera(a jeste), prekinite uobičajeni obrazac i počnite sa promenom. Bolji način komunikacije postoji i Vi ga sasvim lako možete primenjivati. Za početak Vam je potrebno mnogo strpljenja i vežbe.

Sednite sa svojim partnerom. Pitajte ga šta bi želeo da promeni u Vašem nastupu prilikom svađe. Na koji način će Vas čuti i saslušati? Na koji način ćete doći do željenog odgovora? Ukoliko počnete mirno i lepo da razgovarate, bez podizanja tona, mnogo toga možete dobiti. Čak i ono pozitivno što niste očekivali.

Budite spremni na konstruktivnu kritiku. Postoje mnoge stvari koje, verovali ili ne, čak i Vi radite pogrešno. Ne reagujte burno na njih i ne započinjite novu raspravu, već dajte sebi malo vremena, kako bi se informacije slegle.

Sada isto to treba da učini i Vaš partner. Recite mu da biste voleli da Vas sasluša. Recite mu da Vam znači njegovo mišljenje. Ukoliko Vam je teško sve da zapamtite, nije na odmet da zapišete. Razmislite o tome što ste zapisali. Uvidećete da Vaš partner nije jedini koji ima mana.

Budite spremni na to da ćete prilikom svake svađe pokušavati da se vratite na stari obrazac. Lakše je. Nema potrebe za kontrolom. Ali, u tom slučaju i rezultati će biti stari. Vi ćete vikati, a Vaš partner će napustiti prostoriju.

Oboje se morate potruditi. Ali, nemojte biti ponosni. U pitanju je Vaš brak. Neko mora probiti led. Ne isplati se čekati da to bude onaj drugi. Bićete nezadovoljni jer stojite u mestu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor