Da li možete da promenite vašeg partnera?

Mnogi ulaze u bračne vode, nadajući se da će sve biti drugačije i bolje. Smatraju da će se njihov partner promeniti kada dobiju dete. Neke stvari zaista budu drugačije, ponekad lakše, a ponekad i teže. Ali, to ne zavisi samo od ulaska u brak, već i od mnogih drugih faktora.

Morate naučiti da funkcionišete i pre nego što stanete na ludi kamen. Ukoliko smatrate da će brak sam od sebe rešiti Vaše probleme – to se neće dogoditi! Ukoliko smatrate da će Vaš partner biti drugačiji prema Vama samo zato što ste u bračnoj zajednici, ni to se neće desiti.

Za bilo koju promenu, potrebno je dvoje. Potrebno je mnogo otvorene komunikacije, strpljenja, ulaganja, kompromisa, razumevanja. Ukoliko želite da promenite nešto u svojoj vezi ili braku, to morate želeti oboje. A to ćete postići jedino ako su obe strane spremne za to.

Ne možete diktirati nekom kako da se ponaša. Vaš partner nije dete koje će Vas slušati. Vaš partner je neko sa kim trebate sarađivati. Toga oboje trebate biti svesni. Vi ste par koji treba da dopunjuje jedno drugo. Vi ste par koji treba da ima slične ciljeve i vrednosti, iako ćete u neki stvarima biti jako različiti. I sve dok dobro funkcionišete, to je u redu.

Ukoliko imate bilo kakvih ozbiljnijih problema sa svojim partnerom – sednite i razgovarajte o tome. Niko drugi neće rešiti Vaš problem. Nikakvo izbegavanje i stavljanje pod tepih neće pomoći. Problem će biti tu, iako se o njemu ne razgovara.

Ukoliko vidite da se nešto što je Vama od izuzetnog značaja ne menja, ni nakon ogromnih napora, imate dve opcije. Prva je da razmislite da li možete da živite sa tim. Ako možete, odlično. Ako mislite da ne možete, vreme je za razlaz i traženja onog što će Vas stvarno činiti srećnim. To je, naravno, izuzetno teško, ali teško je i biti nezadovoljan i nesrećan čitavog svog života.

Procenite da li je Vašem partneru stalo do promene. Da li je, uopšte, spreman za nju. Da li mu odgovaraju neki drugačiji uslovi i neka drugačija pravila i dogovori. Mirno i staloženi recite u čemu je problem i šta biste voleli da je drugačije.

Ukoliko dobro funkcionišete, ukoliko imate dobru komunikaciju, svaki dogovor ćete moći da sprovedete u delo. Niko od nas nije savršen. Svi mi imamo svojih mana. Svakako da nam je u cilju da se razvijamo iz dana u dan i budemo bolji prijatelji, partneri, roditelji… Ni Vi niste savršeni. Sigurno da i Vašem partneru smetaju neke Vaše osobine ili loše navike. Pitanje je samo koliko one utiču na Vaš odnos.

Zato, dobro razmislite pre nego što napravite sledeći korak. Nemojte živeti u ružičastom svetu, jer Vas realnost jednog jutra zaista jako može opaliti. Vaš partner se može promeniti jedino ako to sam želi. Sve ostalo neće zadovoljiti ni jednu ni drugu stranu.

Ukoliko ne možete sami rešiti svoje probleme, nemojte isključivati opciju posete stručnjaku. Možda ćete naučiti neki novi način rešavanja problema koji do sada niste pokušali.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor