Da li živite sa osobom na koju ne možete da se oslonite?

Vaš dan je pretrpan. Ne možete da dišete od svakodnevnih obaveza, kako na poslu, tako i kod kuće. Ali, niste jedini. Tu je i Vaš partner. Dogovorili ste se da ćete deliti obaveze. Dogovorili ste se da ćete pomagati jedno drugom. Ko krši te dogovore?

Posle hiljadu godina, rešili ste se da odete u pozorište. Jedva ste završili i poslednju obavezu na poslu. Deca su Vam kod deke i bake. Znate da su na sigurnom. Užurbano stižete pred pozorište. U poslednjem minutu, Vaš partner Vam javlja da neće moći da stigne. Radiće do kasno. Kažete: „U redu je. Razumem.“ Ali, svet Vam se ruši. Besni ste. Zbog čega Vam nije javio ranije?

Organizovali ste dan spremanja kuće i dvorišta. Svako je dobio svoj deo zadatka. Pa čak i deca. Međutim, Vaš partner nije ni počeo sa košenjem trave. Satima već radi neki projekat. Mislili ste da ćete svi uraditi nešto korisno. I napokon će sve biti na svom mestu. Međutim, od toga nema ništa. Planovi su Vam ponovo poremećeni.

Roditelji su Vas zvali na ručak. Odlazite po decu u školu i stižete na ručak. Međutim, Vaš partner opet kasni. Prolazi pola sata, pa čak i sat. Pojavljuje se na vratima, sa još jednim objašnjenjem u kojem opet krivi neku drugu osobu. Ručak Vam je preseo.

Danas Vam je godišnjica. Kupili ste poklon svom dragom. Kada ste ga predali, shvatate da se iznenadio i da je zaboravio današnji datum. Pucate! Besnite! Vičete na sav glas! Mislite da njemu uopšte nije stalo do Vas! Ne možete više samo Vi da se trudite! Odlazite i zatvarate vrata za sobom!

Posle dugogodišnjeg uzaludnog truda, neke žene odu i više se ne vraćaju. Druge se zatvaraju u sebe. Odustaju od svega i prestanu da očekuju bilo šta. Treće nađu utehu u nečijem zagrljaju. Šta Vi radite?

Brak je institucija koju čine dvoje. Ukoliko nema ulaganja, ništa se neće vratiti. Ukoliko ne ispunjavate svoju reč, drugi partner gubi poverenje koje je godinama gradio. Šta je dovelo do ovakvog ponašanja Vašeg partnera?

Da li volite da je sve pod Vašom kontrolom? Smatrate da je to jedini način da se stvari odrade kako valja? Ništa drugo Vam nije dovoljno dobro? Možda je Vaš partner to odavno shvatio? I umesto da se trudi, prepušta sve Vama? Pošto to nije ono što on želi, igra se dečijih igrica…

Ukoliko želite da imate kvalitetan brak, nekad će biti po Vašem. Nekad će biti onako kako Vaš partner želi. Treći put ćete naći neki kompromis. Pre nego što počnete da terate kontru jedno drugom, sednite da razgovarate. Otvoreno i bez imalo uvijanja.

Možda ste ipak i Vi u nečemu pogrešili? Saslušajte svog bračnog partnera. Pitajte ga zbog čega se ponaša tako neodgovorno? Objasnite mu da ne možete da se oslonite na njega ni kad je u pitanju najmanja sitnica. Uvek neko ili nešto iskrsne. Objasnite koliko to može biti teško i naporno. Zamolite ga da se stavi u Vašu poziciju.

Ukoliko ste već imali ovakvih razgovora i niz bezuspešnih pokušaja da rešite problem, pokušajte da potražite pomoć stručnjaka, pre nego što dignete ruke od voljene osobe i dugogodišnjeg braka.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor