blog-roditelj-akademija-oxford-vase-dete-manipulise

Vaše dete manipuliše

Ne postoji ništa lepše i naivnije od dece. Ona ispunjavaju život svojih roditelja i nijedan kasniji uspeh nije toliko bitan i važan kao uspeh roditelja koji je dobro odgajio svoju decu. Trudimo se da im budemo uzori, pazimo ih i čuvamo. Ali, budite oprezni. Deca i te kako znaju da iskoriste Vašu slabost prema njima.

Često se čuju izjave odraslih osoba: „Pusti ga! On je dete! Još uvek ne zna ništa!“ To nije tačno. Deca imaju ogromnu moć percepcije. Sve što su videli ili čuli, upijaju kao sunđeri. Istina je da deca još uvek ne rezonuju o nekim stvarima kao odrasli, ali grdno se varate ako mislite da od deteta možete sakriti neku emociju. Recimo, kada se roditelji posvađaju, ono vrlo dobro zna da nešto među njima nije u redu. Kada se posvađaju, partneri su besni, neraspoloženi, nervozni, ništa im ne ide od ruke i veoma lako pucaju. Ukoliko se niste posvađali ispred svog deteta, ono neće znati razlog svađe, ali će veoma dobro znati da mama i tata ne razgovaraju, bez obzira koliko malo dete bilo.

Isto tako, Vi se prema svom detetu ponašate na određeni način. Neke situacije dopuštate, a druge ne. Dete veoma lako može da prokljuvi ovaj obrazac i u skladu sa njim uči da funkcioniše sa Vama. Recimo, dete od dve godine želi da jede sladoled. Svojim oblikom komunikacije će Vas pitati da li može da jede u zavisnosti od toga u kojoj meri mu je razvijen govor. Vi mu odgovarate da ne može zato što nije dovoljno toplo. Ukoliko niste sigurni u to što ste rekli, ono će svojim najlepšim okicama zatreptati i složiti preslatku facu. Ili će reći: „Mojim te, mama, samo majo“. Ukoliko se raznežite (kao što većina roditelja i učini) i popustite, te mu ipak kupite sladoled, ono će u svakoj situciji pokušavati od Vas na isti ili sličan način da dobije ono što želi. Pri tom će biti najbolje i najslađe dete na svetu. Ukoliko mu ovo bude prolazilo sa jednom, drugom i trećom osobom iz okruženja, ono će učvrstiti ovaj obrazac. Kada bude odrastao čovek, na sličan način će pokušavati da dobije ono što želi. Možda to neće biti treptanje slatkim okicama, ali će zasigurno biti veoma učtiv, šarmantan i uporan.

Isto tako, ako nešto svom detetu zabranite, a ono počne da plače i Vi popustite – nagrabusili ste. Počeće da plače svaki put kad ne bude po njegovom, a Vi ćete svojim popuštanjem samo učvrstiti to ponašanje.

Ukoliko budete dosledni i držite se onog što ste rekli, a drugi roditelj bude bio taj koji će popustiti, dete će isto tako, veoma brzo naučiti kog roditelja će pitati za ono što želi. Budite sigurni da če to biti roditelj koji je popustljiv.

Svima nam je poznato da se deca na jedan način ponašaju kod kuće, a na drugi način kod deke i bake koji im sve dozvoljavaju (ili im dozvoljavaju mnogo više nego roditelji). Oni će bez ikakve griže savesti iskoristiti tu popustljivost. Kod deke i bake će pojesti slatkiša koliko god mogu, kao da ih nikad nisu jeli. Kod njih će mnogo vremena provesti uz TV, crtaće i kompjuter, zato što im se može. Zbog toga bi bilo dobro (koliko god to bilo teško), da se sa dekom i bakom unapred dogovorite šta Vaša deca smeju, a šta ne smeju raditi. Objasnite im koliko je to važno Vama, a najviše odrastanju Vaše dece.

Sa svojim partnerom morate nastupati složno pred decom. Ukoliko se ne slažete sa određenim stavovima Vašeg partnera vezanim za vaspitanje, to raspravite kada Vaša deca nisu kod kuće. Ukoliko kažete ispred svog deteta: „Pa što ga ne puštaš danas napolje?“ ili, još gore, suprotstavite se svom partneru i pustite dete da uradi ono što mu je Vaš partner zabranio, činite izrazito loš korak u vaspitanju. Na taj način umanjujete autoritet svog partnera i povećavate mogućnost manipulacije kod svog deteta.

Partnerski odnosi su veoma važni. Ukoliko i sami manipulišete svojim partnerom, nemojte se začuditi što i Vaše dete to čini. Vi ste Vašem detetu uzor i sve što činite Vi, činiće i Vaše dete. Naravno, mnogo toga zavisi od karaktera Vašeg deteta, ali učenje se uopšte ne treba zanemariti. U zavisnosti od dečijeg karaktera, ono može manipulisati manje ili više, ali će sigurno to činiti ukoliko mu dozvolite.

Manipulaciju svoje dece nikada nećete moći da suzbijete i to je sasvim u redu. Svako od nas ponekad može manipulisati. Ali, važno je da je svedete na najmanju moguću meru, pogotovu kada su u pitanju neke važne i ozbiljne stvari.

Razgovarajte sa svojom decom. Objasnite im razlog Vaše odluke, ali se nemojte pravdati. U porodici se uvek mora znati ko je dete, a ko roditelj. Osim ogromne ljubavi, deci se moraju postaviti i određene granice. Gde bismo bili kada bi svako dete radilo ono što želi, u trenutku kada to želi? Sebe bismo doveli u veoma opasnu situaciju. Niko se nije naučen rodio. I ne može dete sa tri godine imati zrelost i iskustvo odrasle osobe.

Ne možete biti savršeni i mnogo puta ćete pogrešiti. Ali, određena pravila se moraju poštovati. Opšta atmosfera u porodici je od izuzetnog značaja. Čim dete uvidi da ima mesta manipulaciji, ono će veoma brzo i lako usvojiti ovu veštinu. Što je porodica manje složna, to će biti više prostora za manipulaciju bilo koje vrste.

Zbog toga razmislite kako ćete sledeći put reagovati na te slatke okice i najširi osmeh na svetu? Znam, veoma je teško. Topite se svaki put. Ali, kako bi Vam bilo lakše da ostanete dosledni, razmislite o budućnosti svoje dece i znajte da preterana popustljivost nikad nije izašla na dobro.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor