Koliko su nam prijatelji zaista potrebni

Koliko su nam prijatelji zaista potrebni?

Brzo se živi. Koliko ste obaveza isplanirali samo za današnji dan? Uz sve to, naravno, želite da budete sa svojom decom i partnerom. Imate određeni krug prijatelja, ali ne stižete da se vidite onoliko često koliko biste voleli.

Internet nam je omogućio da budemo u boljem kontaktu sa prijateljima koji su čak na drugom kraju planete. Nekada to nije tako jednostavno funkcionisalo. Pisala su se pisma, čulo se telefonom, a te račune smo plaćali papreno.

Bez obzira na Vaš tempo i brdo obaveza koje imate, važna je ta osoba koja će biti tu. Sva istraživanja i iskustva su pokazala da smo mi društvena bića, koja vape za pažnjom, komunikacijom, podrškom i razumevanjem drugih ljudi. Isto ćemo pružiti i mi.

Nismo sebični i volimo da dajemo isto koliko i pružamo. Naravno, neki manje, neki više, nismo svi jednaki. Znam da se svakodnevnica promenila. Znam koliko nemate vremena. Međutim, organizujte se drugačije. Ostavite spremanje stana. Družite se sa svojim prijateljima. Pomozite jedni drugima u nevolji.

Sa nekim prijateljima se ne vidite i ne čujete mesecima. Naročito poslednjih godina kada su mnogi pobegli iz zemlje. Međutim, kada se sretnete ili čujete, imate osećaj da ste juče bili u kontaktu. To su ona prava prijateljstva koja su lepršava i spontana, u kojima uživate i koja Vam pune baterije.

Ne zaboravite ih, uprkos velikom broju obaveza. Iznenadiće se samo ako im pošaljete koju porukice. Ulepšaćete im dan. Prosleđujte slike. To je još jedan način da stalno budete u toku.

Ukoliko imate onih sa kojima pokušavate da održite kontakt na silu, uz prevelik napor i davanja – stavite tačku. Nemamo vremena za bacanje. A niko nije vredan toga da uzaludno trošimo energiju. Ljudi se menjaju. Kontakti se gube. Ako primetite da Vas neko izbegava ili stalno Vi potencirate određeni kontakt i viđenje – stanite.

Ima i onih koji stalno žele da se druže, ali ne zato što žele da Vas saslušaju, već im je potreban neko ko će ih samo slušati. Takav odnos je sebičan, a njima ste potrebni samo zbog priče o sopstvenim problemima. U ovakvom odnosu ne dolazite do izražaja, osoba priča samo o sebi, a čak i ako započnete neki razgovor – on se brzo završi na strani sagovornika.

Posle toga ste ispijeni, kao da ste radili noćnu smenu. Ne radite to sebi. Nema potrebe. Naučite da kažete ne. Pravi prijatelji se ne ponašaju na taj način. Uzroci takvog ponašanja su različiti, ali nije na Vama da otkrivate i rešavate.

Pravih prijatelja je zaista nekoliko. Zato ih čuvajte. Najlepše je kada imate sa kim da podelite i sreću i tugu. Često to bude i bez ikakvih reči, kao da sve već znaju. Takve osobe se ne nalaze često. Podržavajte se međusobno i uvek nađite vremena jedni za druge.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor