Koje greške nećete ponavljati?

Sećate li se svog detinjstva? Roditelje obožavate, ali su Vas i nervirali. Nije Vam bilo jasno zbog čega se ponašaju na određeni način. Ista je situacija i u Vašim zrelijim godinama. Kada ste postali roditelj, stvari su Vam bile malo jasnije. Ali, samo neke. Različiti smo, pa se različito i ponašamo. Koje greške svojih roditelja nećete ponavljati?

Odlično je kada kod svojih roditelja uočite nešto od  negativnih osobina, koje Vam mogu pokvariti planove. Zašto? Zato što ste ih svesni, a samim tim ćete poželeti i da ih menjate. Ako se Vaši roditelji pribojavaju promena, stidljivi su, povučeni ili neaktivni po pitanju važnih životnih pitanja –  pokušajte da budete drugačiji. Ukoliko dugo stojite na jednom mestu (koliko god ugodno Vam bilo), razvoja i pomaka nema.

Da li su Vas roditelji preterano branili i štitili? Rezultat takvog načina vaspitanja jeste sledeći: nemate hrabrosti ništa da promenite. Ne snalazite se baš najbolje u novim poznanstvima, bojite se svake velike promene. Radije biste bili ušuškani u svakodnevnicu, bez obzira koliko Vam ne odgovara. Plašite se svega.

Nervoza. Shvatate da se Vaši roditelji nerviraju zbog stvari koje toga nisu vredne. Prljavi sudovi, prosuto mleko, jurnjava male dece… Sa godinama se menja ono što nam prija ili ne, ali nemojte dozvoliti da ni na kratko ne možete istrpeti nelagodu.

Ukoliko se Vaši roditelji nisu snalazili sa novcem, budite drugačiji. Nemojte trošiti na stvari koje Vam nisu potrebne, ali nemojte biti ni škrti. Život je samo jedan i treba uživati. Povremeno trebate otići na neko mesto, priuštiti sebi ručak sa najmilijima, otići do obližnje planine na odmor. Život nije samo rad. Ravnoteža se mora naći.

Sigurno ste naučili nešto i iz brakova svojih roditelja. Nemojte biti osuđenik i dopustiti da Vam se ponovi neki negativan scenario. Razgovarajte sa svojim partnerom. Podelite obaveze i poslove. Vodite računa da svako od Vas uživa koliko god može, ali da se smenjujete. Budite sa decom, provodite zajedničko vreme. Roditeljstvo će Vam biti mnogo lakše i lepše, ako ga podelite kako treba.

Učimo ono što vidimo i čujemo. Učimo po modelu naših roditelja. Ali, kada postanete svesni neke greške ili negativne osobine – nemojte biti lenji. Promenite se. Budite uporni, jer ništa ne ide preko noći. Nemojte očekivati da će bilo ko nešto učiniti umesto Vas.

Svako ko je želeo nešto da promeni kod sebe se namučio. Ali je sigurno vredelo. Sami kreirajte svoj život. Prihvatite grešku i krenite napred.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor