Opasne greške koje pravimo kada vaspitavamo decu

Ponašanje roditelja je model koji dete usvaja. Možete ga nešto učiti i ponoviti hiljadu puta, ali ako svojim ponašanjem činite suprotno od toga – ne činite dobru stvar. Sa druge strane, morate prihvatiti da ste skloni greškama i da ćete grešiti. Važno je da to shvatite, jer ćete na taj način ispraviti svoje greške.

Svoje dete želite da naučite strpljenju. Govorite mu kako se u životu ništa ne postiže odmah ili preko noći.  Kada dete pogreši ili nešto ne učini kako treba, počinjete da vičete. Samim tim mu dajete do znanja da je strpljenje samo umišljeni pojam u Vašem rečniku, jer ga Vi prvi nemate. Kada dete pogreši, smireno popričajte sa njim i pronađite zajedničko rešenje.

Ne govorite mu ili ne pokazujete otvoreno da ga volite. Da, znam. Raspored Vam je kao na nekom takmičenju. Ne stižete ništa, umorni  ste, neispavani. Ali, pronađite malo vremena za svoju decu i svakog dana im dajte do znanja da ih volite na najrazličitije moguće načine. Budite otvoreni i iskreno pokažite svoje emocije, kako bi i deca to činila isto. Nemojte biti hladni i rezervisani, jer će deca to shvatiti na njima svojstven  način i ostaviti velike posledice na psihički razvoj.

Ne umete da se iskontrolišete. Partner Vas je iznervirao. Jezik Vam se odvezao i svašta mu govorite. Deca to slušaju i  imaju neku svoju verziju odgovornog krivca.  Ako često prisustvuje ovakvim sukobima, dete će želeti da ih izbegne kasnije i neće znati da se izbori za sebe. Ili će početi da Vas imitira i svako neslaganje sa sagovornikom će rešavati na grub način.

Preterujete u strogoći. Želite da Vaše dete bude poslušno. Ne dozvoljavate mu da se izbori za sebe ili Vam se uopšte obrati u raspravi. Često koristite izraze poput: “Zato što sam ja tako rekao!” Deca moraju da ispolje i  iznesu svoj stav. Naučite ga da bude samostalno u donošenju svojih odluka, prateći sopstvene potrebe. Naravno, bićete mu podrška, a odluke će doneti u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću.

Da li ste se ikada podsmevali svom detetu? Da li je to bio način da prekinete kenkanje ili plač? Deca se uznemire zbog stvari koje nama deluju smešno. Reaguju burno. Ali, to ne znači da ne trebate imati razumevanja i poštovanja prema onome što osećaju. Setite se da ste i Vi nekad bili dete i da ste imali sličan pogled na svet.

Biti roditelj je jedan od najtežih poslova na svetu. Niko od Vas ne treaži da ne pogrešite – to je nemoguće. Ali, trudite se da budete dovoljno sa detetom, da razgovarate sa njim o svemu, da mu pružite podršku kada mu je potrebna i najviše da imate strpljenja do neba. Jedino na taj način ćete ga odgojiti u sposobnu osobu koja će moći da se suoči sa svim nedaćama koje ga okružuju.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor