Kakvi ste prema svojim ukućanima?

Bio je izuzetno dug dan na poslu. Mnogo stresa, žurbe, teških životnih priča… Jedva sam čekala da dođem kući i budem sa decom. Međutim, kao što u svakoj porodici bude loših dana, tako je bilo i kod nas. Devojčice nisu bile raspoložene, svađale su se oko najmanjih gluposti, plakale i kenkale, zvale me svakih dva minuta…

Trebalo mi je samo 15 minuta da zatvorim oči. To nije bilo moguće. Umorna sam ušla u sobu i premorena sela na tepih da se igramo. Oči su mi se sklapale, a one su nastavljale sa svađom i bukom. Viknula sam i kaznila ih, ne shvatajući da su i one bile ceo dan u vrtiću. Bile su umorne.

Kada je suprug došao sa posla, pitao me je zbog čega sam toliko nervozna poslednjih dana… Razmislila sam… Bila sam samo umorna. Trebalo mi je malo sna i vremena koje ću posvetiti samo sebi. Svega mi je bilo previše. Rezultat je nestrpljenje i nerazumevanje devojčica. A deca, uglavnom, samo žele malo da budu sa Vama.

Crtaći i igrice mogu biti kratko rešenje problema kada Vam baš treba nešto hitno što ne možete odložiti, ali imajte na umu koliko štetno deluje na Vašu decu. Počeli smo da radimo dva posla, za četvoro ljudi, nemamo vremena za sebe i svoju porodicu, nervozni smo i neispavani. Stres nam je postao deo svakog sata, pa čak i minuta. Više ne znamo gde udaramo. Da li je to normalno i zdravo?

Naravno da nije! Zapitajte se zašto ste nervozni. Pitajte svoje ukućane kako se ponašate prema njima. Da li ste ozbiljni? Smejete li se kao ranije? Ili ste često namršteni? Da li želite samo da odmarate? Ne ide Vam se nigde, ne zato što ne želite nego zato što zaista nemate snage.

Želite li da budete nervozni celog svog života? Prepreka će uvek biti. Problemi će uvek biti oko Vas. Kad budete rešili jedan, stvoriće se drugi. Da li to znači da deca i partner trebaju da trpe Vašu viku, nezadovoljstvo i nemogućnost da izađete na kraj sa stresom?

Ili trebate da menjate pogled na svet? Da li je baš toliko važno i strašno to što radite? Da li je baš toliko stresno voziti auto u gužvi? Da li su svi oko Vas debili ili možda nemate razumevanja i strpljenja da se stavite na tuđe mesto?

Razmislite i pomozite sebi. Imajte malo vremena za hobije. Poklonite deci pažnju i igru, a ne najnoviju igračku ili telefon. Razgovarajte sa partnerom, a ne da pratite svačije živote osim svog na društvenim mrežama.

Imajte na umu da je porodica uvek tu za Vas. Ne terajte ih svojim ponašanjem. Umesto toga, pronađite svoj ventil i naučite da uživate u svakodnevnim aktivnostima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor