Šta ste uradili po pitanju vašeg nezadovoljstva?

Moj muž je ovakav ili onakav. Radi ovako ili onako. Previše radi. Ili ne radi. Nije sa decom. Ili previše popušta deci. Svađamo se oko ovog ili onog. Brak ne valja.

Deca neposlušna. Ceo dan su za kompjuterom ili telefonom. U školi nemaju baš sjajne ocene. Često se svađaju i upadaju u konflikte. Trošimo novac na različite aktivnosti i sportove, a oni sve više lenji. Ne znaju ništa sami da urade. Kao da nema života u njima.

Posao slabo plaćen. Radno vreme od 10 do 12 sati dnevno. Posle toga nismo ni za šta. Nemamo vremena da uživamo ili odmaramo ni sa sopstvenom porodicom. Nezadovoljni smo, razočarani, ne vidimo nikakvu perspektivu. Šta ste uradili po pitanju Vašeg zadovoljstva, osim što se žalite najboljoj prijateljici ili komšinici? Šta ste uradili da se pomerite sa te mrtve tačke u kojoj stojite godinama? Da li samo nakupljate nezadovoljstvo i čekate tačku pucanja ili pomerate granice dok se to još uvek može?

Za početak, treba Vam malo vremena za sebe. Ne mislim na frizera, manikira, pedikira ili pecanje, već stvarno izdvojite vreme u kojem ćete ostati Vi, papir i olovka. Napišite velike naslove svog života, poput: JA, BRAK, DECA, POSAO… Razmislite. Šta Vas rastuži? Zbog čega ste ljuti? Nezadovoljni? Razočarani? Napišite sve to. Deo po deo. Korak po korak. Naslov po naslov.

Ovo pisanje može trajati satima, danima, nedeljama. Možda nećete moći odmah sve to negativno predočiti na beli papir. Možda ćete se plašiti, plakati, prolaziti kroz teška osećanja kako biste priznali sami sebi određene stvari. Možda ćete doživeti poraz.

Ali, kada se sva ta osećanja malo stišaju, a Vi dođete  k’ sebi, krenite sa sledećim zadatkom. Postavite sledeće pitanje: „Šta mogu da uradim kako bi to bilo drugačije?“ Ne očekujte čuda. Ne očekujte promene preko noći. Krenite malo po malo. Dan po dan. Dajte sebi vremena. Razmislite koliko dugo su se nakupljale te emocije? I ne očekujte da ćete sve rešiti magičnim štapićem.

Najbitnije je da se pokrenete sa mrtve tačke i da imate strpljenja. I da delate. Bez obzira koliko sve to bilo teško. A biće. Jer da nije, Vi ne biste godinama birali  lakši put. Ali, dokle Vas je odveo taj lakši put? Jel Vam pomogla ta linija manjeg otpora ili je od Vas stvorila osobu koja je nezadovoljna na mnogim poljima svog života?

Skupite snage. Nemojte dozvoliti da Vam prođu godine u nečemu što ne želite. Poradite na Vašem odnosu sa suprugom i decom. Odvojite malo vremena za sebe i partnera. Prisetite se zbog čega ste se venčali i zbog čega ste toliko dugo istrajali.

Ukoliko ste nezadovoljni poslom, unapredite ga, osmislite nove ideje, promenite ga. Da, nije to jednostavno, naročito u Srbiji, ali pogledajte koliko ljudi je krenulo u biznis iz nekog svog hobija. Imajte strpljenja i znajte da nikad nije kasno. Nemojte se ograničavati godinama. Uzmite već jednom život u svoje ruke.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor