On ne želi decu?

Sve je tako lepo kada se radi u dvoje. Svaki neuspeh, razočarenje, strah i tuga bivaju manji. Pružate jedno drugom podršku u svemu. Jedno drugom predstavljate vetar u leđa. Međutim, imate jedan ozbiljan problem: Vi želite da postanete majka, dok on još uvek nije spreman da postane otac? Ili, znate da ni u jednom trenutku svog života ne želi da se ostvari u ulozi roditelja?

Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg pucaju ozbiljne i dugogodišnje veze. Ovakve veze znaju da traju čak i deset ili više godina, a do sledećeg koraka se ne stiže. Jedan od partnera nije spreman da preuzme sledeći korak.

Iako žene znaju da do braka najverovatnije neće doći, one se nadaju promeni. Veruju da će se njihov partner kad tad uozbiljiti i prestati sa dečačkim životom. Međutim, posle određenog vremena žene više ne mogu da čekaju.Ulaze u godine kada im je krajnje vreme da se ostvare u ulozi majke. I na kraju pucaju. Pred svojim partnerom iznose ono što su želele da kažu još pre mnogo godina: „Biraj! Ili dete, ili kraj!“

Veliki broj dugogodišnjih veza se ovako završi. Neki se trgnu i shvate šta su uradili, dok ostali nastavljaju da žive kao da im je dvadeset godina. Pravila nema. Kako se ne biste našli u ovakvoj situaciji, važno je sledeće:

Pričajte, pričajte i pričajte sa svojim partnerom. Nema potrebe bojati se od mogućih odgovora. Veoma je važno da se razvijate u istom smeru. Veoma je važno da imate slične životne vrednosti. Neke će biti izuzetno važne i tu nema mesta kompromisu. Druge će biti manje važne, pa ćete se vremenom dogovoriti šta ćete i kako ćete.

Nemojte se plašiti samoće. Bolje je biti sam, nego biti u vezi ili braku u kojem ste nezadovoljni. Na kraju krajeva, otvarate nova vrata: nikad se ne zna kada ćete upoznati osobu sa kojom delite mnogo više zajedničkih interesovanja i razmišljanja.

Pre nego što donesete odluku da odete, ispitajte prioritete. Mnogi parovi ne mogu da imaju decu. Pomire se sa tim (onoliko koliko mogu). Ali su i dalje zajedno, jer znaju da funkcionišu jedno sa drugim. Mnogi parovi ne žele da imaju decu. Žele da se posvete karijeri ili nekim drugim uživanjima. Sve dok je to zajednička odluka, to je u redu. Međutim, ukoliko jedan od partnera misli drugačije, dolazi do problema koji se ne može zanemariti. Da li stvarno želite da imate dete? Ukoliko je odgovor potvrdan, nema razloga da sebe lišavate jedne od najlepših životnih uloga-roditeljstva.

Vi najbolje poznajete svog partnera. U nekim situacijama ga poznajete bolje nego sebe. Uvek je najbolje pronaći kompromis, međutim, postoje situacije u kojima je kompromis nemoguć. Odredite neki period do kojeg ćete biti spremni da sačekate. Razgovarajte o tome sa svojim partnerom. Ukoliko ne delite zajedničko mišljenje, možda je najbolje da se raziđete.

Pre toga, ukoliko ne znate šta da radite, a nezadovoljni ste svojim trenutnim stanjem, konsultujte stručnjaka. Može Vam dati savete koji će Vam pomoći. Možete zajedno otići na savetovanje i tek tada doneti odluku.

Važno je da uradite sve! Važno je da znate da ste pružili sve od sebe. Ukoliko ni tada ne budete išli u istom pravcu, vreme je da svako pronađe svoj put. Bez krivice. Nismo svi jednaki i ne želimo svi iste stvari. Bitno je da Vi činite sve kako biste bili srećni i zadovoljni. I do rezultata će vremenom doći.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor