Poboljšajte ponašanje svoje dece

Koliko puta ste bili u situaciji da ne znate već šta ćete sami od sebe kada ste po ceo dan sa decom? Pitate se da li su samo Vaša deca takva? U čemu ste pogrešili? Da li je moguće da se toliko izmorite kada ste sa njima?

Odavno ste odrasla osoba. Zaboravili ste šta znači igra. Međutium, ako želite da ostvarite kvalitetnu bliskost sa decom – igrajte se. Kroz igru ćete ga najbolje upoznati. Videćete u čemu je dete nadareno. Pričaće Vam o stvarima koje Vam nikada nije pričalo. Smejaćete se i grliti. Nije tako strašno, zar ne?

Izaberite neku igru koju ćete igrati određenim danima. Neka to vreme bude samo Vaše. Vodite računa da ništa ne bude preče u tom trenutku. Tada ostavite sudove, veš, kuvanje ili bilo koje radove po dvorištu. Vaše dete će se divno osećati. Provešće vreme sa Vama i to na kvalitetan način. Pričaćete o onome što njega zanima i to će mu dati osećaj važnosti. Ovo je savršen način da zasnate šta se dešava u toj maloj glavi.

Sprovedite zanimljiv eksperiment. Izbrojte koliko puta Vašem detetu tokom dana govorite „ne“. Razmislite da li je Vaš odgovor zaista opravdan ili govorite „ne“ zato što Vam se sada ne ide u park ili Vam se ne igra jer ste poprilično umorni došli sa posla. Zaista trebate biti dosledni i imati pravila i granice. Ali, zapitajte se da li ste ih postavili na pravi način ili zabranjujete čak i najmanju jurnjavu po stanu kako se nešto ne bi razbilo. U pitanju su deca. Sasvim je normalno da imaju toliko snage za ispitivanje sveta oko sebe.

Kada se zajedno igrate, pustite dete da bude glavno u nekim momentima. To će pozitivno uticati na njegovo samopouzdanje. Pustite ga da odlučuje, razmišlja, rizikuje, rešava probleme… Ponekad zaista malo znamo o našoj deci. Da li znate šta im je važno? Saznajte!

Pustite ih da uživaju u svom svetu mašte. Nemojte ih stalno ispravljati. Nemojte biti zategnuti i stalno razmišljati o tome kako trebate nešto da ih naučite. Najbolje ćete ih naučiti ako se i sami opustite. Ako i sami sve shvatate ozbiljno, isti način razmišljanja prenosite i na decu.

Naučite da se opustite. Ako se neko od roditelja i igra sa decom, u glavi mu je haos: „Šta ću sutra skuvati? Šta trebam da kupim u prodavnici? Da li sam poslala onaj mail? Koliko para će mi trebati za kredit? Stanite! Znam da nije lako, ali priuštite opuštanje kada ste sa decom. Biće Vam zahvalna na tome tokom odrastanja.

Roditelji se pitaju koliko vremena dnevno moraju provesti sa decom. Neka istraživanja pokazuju da nismo sa njima ni deset minuta. Tužno je kada nam sve ostalo predstavlja prioritet. Posao i novac su važni, ali je sreća Vaše dece najvažnija stvar na svetu. Pri tom ne mislim na zadovoljavanje hirova koji oni imaju. Važno je da istinski budu srećni i zadovoljni, odrastaju u porodici u kojoj su otvorena komunikacija, ljubav i poštovanje na prvom mestu.

Sledeći put kada Vaše dete bude počelo da pravi različite scene, zapitajte se koliko ste vremena proveli sa njim. Da li je ono bezobrazno ili samo pokušava da pridobije vašu pažnju?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor