Da li je vaše dete perfekcionista?

Svi koji jesu, znaju da nije lako biti perfekcionista. Od sebe tražimo samo najbolje, postavljamo izuzetno visoke ciljeve i pravila koja ni u kom slučaju ne smemo prekršiti. Imamo misli koje su više naredbe nego bilo šta drugo i nimalo nam ne pomažu.

Ni detetu nije lako biti perfekcionista. Ono je još uvek u fazi kada uči i gradi se i svaka greška može ozbiljno uticati na njegovo samopouzdanje. Ono, kao i odrasli, pravi ozbiljan pritisak na sebe, a još uvek nema kapaciteta da se sa tim nosi kao odrasla osoba.

Pre nego što bilo šta uradite, razmislite kakvi ste. Vi ste detetu model od kojeg uči. Na njega najviše utiče Vaše ponašanje, a ne Vaše reči. Ako morate sve da znate najbolje, uradite sve sa liste koju ste napravili i to u najkraćem mogućem roku, ako sebi ne dajete ni malo vremena za odmor – zapitajte se kakvu poruku šaljete vlastitom detetu.

Da li etiketirate svoje dete? Deca su nemirna i radoznala, imaju svojih žutih minuta i nemaju ni malo mira. To  Vam može smetati, naročito kada ste umorni i kada želite malo tišine. Ali, obratite pažnju da li im u tim trenucima dajete pogrdna imena. Da li su oni stvarno nevaljali? Da li Vaše dete treba da odrasta sa mišlju da nije dobro?

Što ste bolji prema sebi, imaćete više energije i ljubavi koju možete preneti na dete. Kada od sebe tražite nemoguće, bićete stalno umorni i nervozni, a to će uticati i na Vaš odnos sa detetom.

Prihvatite činjenicu da u životu ne možete sve kontrolisati. Obratite pažnju na to šta sve govorite sebi. Ukoliko stalno kritikujete vlastite postupke, na pogrešnom ste putu. U najvećem broju slučajeva, mi toga nismo ni svesni. Uzmite papir i olovku i zabeležite kakve rečenice sebi govorite. Iznenadićete se sigurno. Što više budete očekivali od sebe, više ćete očekivati i od deteta.

Težite napretku umesto savršenstvu. Ubratite pažnju na to šta sve postižete. Beležite korak po korak svog uspeha. Milion puta ćete pasti, ali to ne znači da niste uspeli. Prisetite se šta ste sve učinili posle određenog vremena.

Imajte realna očekivanja. Nemojte postaviti ciljeve koji su Vam nedostižni. Na taj način ćete čitav život nešto juriti, a nećeto to stići. Takva situacija će Vas učiniti nezadovoljnim i razočaranim. Sve to će u velikoj meri uticati na Vaš odnos sa detetom.

Jedan deo će diktirati ličnost Vašeg deteta, ali na mnoge stvari utičete Vi. Pokažite detetu da su greške deo života i da ih svi mi pravimo bez obzira koliko godina imamo. Ako greške shvataju kao nešto strašno, samo će urušiti sopstveno samopouzdanje, a neće se pomaći sa mesta. Grešiće još više, jer će ih svaka greška dotući. Nemojte to dozvoliti.

Nemojte obraćati preveliku pažnju na ono što propagiraju mediji ili ljudi oko Vas. Pratite vlastite želje i sposobnosti. Budite jedinstveni. Nastojte da iste vrednosti prenesete svom detetu. Obratite pažnju kako reagujete na prepreke i probleme, jer Vaše dete preuzima taj model.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor