Da li brinete i o sebi?

Svi znamo koliko uloga roditelja može biti zamorna. Neprospavane noći, konstantna briga, fizička prisutnost u svakom momentu… Bez obzira koliko smo vezani za decu, ponekad nam je potreban tajm – aut.

Morate prepoznati kada Vam treba pomoć. Mame nisu svemoguće. Umor i nespavanje nas savlada. Tada nemamo dovoljno strpljenja i reagujemo burno čak i na najmanju dečiju glupost. Niste loše mame, ukoliko uzmete sat, dva slobodnog vremena. Tada možete imati ogroman osećaj krivice, ali pokušajte da ga savladate. Zovite baku ili prijateljicu. Odmorite i budite sami sa sobom. Vi jeste mama, ali i dalje imate svoja interesovanja i potrebe.

Nemojte sažaljevati sebe. Izbegavajte žaljenje na život i nepravdu. Deci šaljete poruku da je sreća teško dostižna i da rešenja za probleme nema. Preuzmite odgovornost za svoje postupke. Usmerite pažnju na moguće rešenje.

Imajte otvorenu komunikaciju u braku. Ukoliko imate bilo kakvih problema, razgovarajte sa partnerom. Kada problem postoji, on mora i da se reši. Ako se ne obraćate partneru u kritičnim situacijama, šaljete deci  poruku da se tada ćuti. Da li želite da im prenesete  takvo uverenje? Međusobno poverenje, otvorena komunikacija i zdravo ispoljavanje emocija su ključni u svakom odnosu.

Ne smete dozvoliti da deca prisustvuju svađama u kojima omalovažavate jedno drugo. Deci šaljete poruku da je u redu loše tretirati ljude oko sebe. Budite primer zdravog odnosa i komunikacije.

Forsirajte jednakost svih članova porodice. Deca jesu najvažnija na svetu, ali nemojte sebe stavljati na poslednje mesto. Time šaljete poruku da niste važni. Deca neće poštovati Vaše potrebe. Dajte im do znanja da postoji vreme koje je potrebno samo za Vas.

Vodite računa kakvu sliku šaljete o jednakosti polova. Ne postoje ženski i muški poslovi. Svi članovi trebaju imati obaveza. Nije problem da muž povremeno opere sudove i skuva ručak ili žena da zakuca ekser i promeni sijalicu. Svi ste jednaki i imate ista prava.

Vodite računa o sebi. Poštujte sebe i svoje potrebe. Prepoznajte slabosti i radite na njima. Imajte slobodu da tražite pomoć. Vi niste nikakav super heroj. Vi ste samo čovek. Imate svoje vrline i mane. Upoznajte decu sa realnim životnim stvarima.

Prepoznajte ono što Vas najviše troši. Smanjite ili eliminišite te stvari. Najgore što sebi možete učiniti jeste da sagorite. Tada nećete biti dobri ni sebi, ni deci. Čuvajte sebe i svoje zdravlje, jer se tada čuvate i za decu. Brinite o sebi. Nemojte uvek biti na poslednjem mestu, jer će Vas i drugi doživljavati na isti način.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor