Podstaknite dečiju maštu za vreme praznika!

Deca vole raspuste, praznike i ostajanje kod kuće. Za razliku od njih, roditelji imaju dve faze: prvo se raduju što će više vremena provesti zajedno, a posle određenog vremena ne znaju šta će sa decom kojoj je stalno dosadno.

Imate milion načina da se zabavite za vreme praznika: kitite zajedno jelku, birajte ukrase, osmislite poklone… Pišite čestitke bliskim osobama. Bolje osmislite neki originalan poklon koji ćete sami napraviti, nego što ćete trošiti para na gluposti.

Sakupite ostatke različitih rolni, kartona, tkanine… Nabavite ukrasni papir, makaze, lepak i uživajte zajedno sa detetom. Nemojte odmah odustati i prepustiti im sve. Napravite pauzu od dosadnih kućnih obaveza. Isključite se od svih postojećih problema i uživajte zajedno sa njima. Sigurno niste ništa zaboravili. A nije na odmet ni da im pokažete trikove iz svog detinjstva.

Mašta podstiče intelektualni razvoj i stoga je nemojte gušiti. Važno je da deca znaju slova, brojeve i strane jezike. Ali, dok su mala pustite ih da budu mala i ne kočite njihovu maštu sopstvenom realnošću. Dete od tri godine već zna razliku između mašte i stvarnosti, ali je ona detetu nevažna i tokom igre se može lako izgubiti.

Umesto što ćete od kićenja jelke i ukrašavanja stana napraviti stres i obavezu, opustite se i pustite decu da odlučuju o tome. Pa šta ako ne stoje svi ukrasi pod određenim uglom? Pustite ih da rade sami sve ono što mogu uraditi sami. Novogodišnji praznici nisu samo Vaši.

Ako su deca starija, podstaknite ih da Vam pomognu u svim kućnim poslovima. Odvratite im pažnju od ekrana, televizora i telefona. Današnja slika raspusta je tužna: deca samo sede, jedu i igraju igrice. To nije dobro za njihov razvoj ni na jednom polju, iako je Vama tako mnogo lakše.

Neka usisaju, rašire veš, pomognu u dekoraciji i ukrašavanju dvorišta.  Neka izađu napolje, čak i kad je minus. Neće imati nikakav problem ako  ih dobro obučete. Uživajte i Vi sa njima.  Setite se svog detinjstva.

Igrajte društvene igre, osmislite priče, igrajte različite uloge… Pokažite deci da ima mnogo zanimljivijih stvari od ekrana. Nažalost, od njih ne možete pobeći. Neko vreme će provesti i uz njih. Vodite samo računa da imaju vremena i za sve ostale stvari, uključujući i odmor i dosadu.

Osmislite priče koje sadrže neku moralnu dilemu. Pitajte ih kako će postupiti u određenoj situaciji. Neka se igraju svi članovi porodice, nebitno kog su uzrasta.

Oživite ponovo porodični i praznički duh, ali u onom starom stilu. Ne morate samo visiti po igraonicama i tržnim centrima. Ne bežite od stvarnosti, živimo u modernom vremenu. Ali, to ne znači da ćete biti kupoholičari, a decu ostaviti u prvoj igraonici. Važno je da što više vremena provedete zajedno.  Deci će takve stvari ostati duže u pamćenju.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor