Ostanite smireni pod pritiskom na poslu

Svi znamo koliko je teško ostati smiren pod pritiskom: finansije, egzistencija, konkurencija, rokovi, nervoza, kolege i šefovi… Sve to skupa utiče nepovoljno na rezultate koje ostvarujemo. Međutim, ukoliko se priberete i naučite da kontrolišete svoj način razmišljanja – bićete daleko uspešniji u svemu što radite.

Da li mučite sebe pitanjem: „Šta ako…?“ Ovaj način razmišljanja hitno bacite u kantu za otpatke. Ukoliko razmišljate negativno i loše, povećavate nivo stresa. Samim tim, imate mnogo manje vremena i prostora da se usredsredite na akciju i postignete bilo kakve rezultate. Zato, manje razmišljanja – situacija se može razviti na milion načina.

Da li umete da se „isključite“ kada dođete kući? Vaš život nije samo posao kojim se bavite, iako mnogo toga zavisi od njega. Posvetite se drugim obavezama, partneru, deci, prijateljima… Pronađite svoj način punjenja baterija. Koristite ovaj metod kad god stignete, makar to bilo samo na petnaest minuta.

Kada baš sve krene po zlu – napravite kratku pauzu. Zatvorite oči i polako dišite. Razmišljajte o pozitivnim stvarima. U početku će Vam ovakav način razmišljanja teško ići, međutim, vremenom ćete postizati sve bolje rezultate. Ovaj metod možete primeniti u kancelariji, hodniku ili bilo kojoj drugoj prostoriji gde Vam niko neće smetati. Samo napred, pokušajte! Dišite!

Prepoznajte svoje slabosti. Vi niste savršeni. Čovek je društveno biće i ne može bez pomoći drugih u bilo kom smislu. Zato, otarasite se ideje da sve možete sami. Uvek imate nekog na koga se možete osloniti. To može biti kolega koji će Vam pomoći da posao privedete kraju ili partner kojeg ćete nazvati i koji će Vas smiriti u bilo kojoj stresnoj situaciji.

Kada postane napeto i teško – menjajte perspektivu. Problem se može sagledati i na drugačiji način. Ako dosadašnji način rada nije davao rezultate, znači da ga trebate menjati. Pesimističan pogled na svet Vam neće ništa doneti.

Iako je to u savremenom modernom životu teško, pokušajte da vodite zdrav život. Hranite se zdravo, nemojte previše pušiti ili piti kafe, imajte redovan san koliko god je to moguće. Slušajte svoj organizam, sigurno će Vam signalizirati kada ste u nečemu preterali.

I na kraju, budite zadovoljni sobom. Nemojte se ravnati po drugima. Vi imate svojih interesovanja, želja, mogućnosti i sposobnosti. Udesite sebi. Razmazite sebe kad god je to moguće. Uvedite neku prijatnu rutinu, makar je sprovodili samo petnaest minuta dnevno. Ukoliko možete da je ponovite više puta na dan – doneće Vam više zadovoljstva, odmora, uživanja. Samim tim bolje ćete funkcionisati na svim životnim poljima, uključujući i posao.

Nemojte biti ničiji rob. Pažljivo odaberite prioritete. Najgore što sebi možete da uradite jeste da se probudite u kasnijim godinama i žalite za bilo čim. Ostanite smireni čak i pod velikim pritiskom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor