Da li su prve godine u braku zaista najbolje?

Kakav je bio Vaš brak na početku? Da li ste bili u ružičastoj bajci? Da li ste još uvek bili zaljubljeni u svog partnera, pa ste mislili da se vas dvoje nikada nećete posvađati i da će sve ići kao podmazano? Sigurno ste bili ubeđeni da nećete prolaziti kroz problematične bračne faze i da nećete ličiti na ostale parove. A onda… korak po korak i shvatate da su stariji i iskusniji bračni partneri ipak bili u pravu.

Sam početak zaista može biti kao iz bajke. Usmereni ste na svog partnera. Izlazite, zabavljate se, putujete… Možda još uvek nemate dece, pa imate vremena za sebe i zajedničko vreme. Motivisani ste za trud. Čuvate svoj brak kao malo vode na dlanu. Zaljubljenost vas održava. Seksualni i društveni život je idealan.

Međutim, to ne mora biti slučaj. Početak braka može biti i pomalo nespretan. Možete se raspravljati oko stvari koje Vam zaista nisu važne. Možete biti nezreli, terati po svom i duriti se kao dete, samo kako bi bilo po Vašem. Želite da Vam partner ugađa. Nemate strpljenja za njegove ili njene mane. Još uvek niste naučili kako da izađete na kraj sa problemima koji Vas sapliću.

Kako vreme prolazi, nekako postajete sve uigraniji. Ne prepirete se oko nevažnih stvari. Znate da je Vaš partner ćutljiv kada ustane. Više ga ni ne pitate šta to nije u redu. Isto tako, prihvatate njegov ili njen umor nakon posla. U tom periodu ne započinjete nikakve važne razgovore, već partneru dajete vremena da se opusti i napuni baterije.

Bolje ga poznajete. Po boji glasa ili izrazu lica, znate o čemu se radi. I prihvatate to. Možda ste primetili da se ređe ili kraće svađate, čak i kad imate neki problem. Naučili ste kako da reagujete, šta da radite ili ne radite, kada da razgovarate o važnim stvarima, a kada da ih pustite da prenoće.

Vaša ljubav možda nije strastvena kao na početku braka. Ali, shvatate da je dobila neku novu dimenziju. Odnos je puniji razumevanja i strpljenja. Ljubav pokazujete na drugačiji način. Vezuju vas tolike godine i zajednička iskustva, kako pozitivna, tako i negativna.

Brak nije održiv sam od sebe. Ali, isto tako, on nije obaveza koju samo morate ispuniti. U njemu se uživa. Kada sve saberete i oduzmete, shvatate da ste srećni sa svojim partnerom. I shvatate da ni za šta ne biste menjali sve te godine, pogotovo ne za one na početku.

Nemojte porediti svoj brak sa drugima. I nemojte verovati baš u sve što čujete ili pročitate, jer je svaki brak priča za sebe. Negujte ga, bez obzira koliko ste već godina u njemu. Ukoliko su Vam deca već velika i otišla svojim putem, usmerite se na partnera. Ako ste izgubili bliskost, pokušajte da je vratite. Ponovo upoznajte  svog partnera.

Priuštite sebi ono što godinama niste mogli, jer ste bili usmereni na decu i roditeljstvo. Ponovo pronađite ono zbog čega ste se zaljubili u svog partnera. Setite se zbog čega ste ovolike godine ostali sa njim i uživajte.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor