Ljubomora starijeg deteta na mlađe

Novorođenče iziskuje mnogo vremena, energije i pažnje: još uvek se niste u potpunosti oporavile, često dojite bebu, malo spavate, hormoni divljaju… Međutim, kada imate i starije dete, stvari postaju dva puta teže. Ono zahteva istu količinu pažnje i ljubavi koju je imalo pre nego što je dobilo brata ili sestru, međutim, dolazi do promene.

Roditelji uglavnom očekuju otvorene znake ljubomore starijeg deteta. Misle da će ono povrediti novorođenče, da će ga udariti, stisnuti, ugristi, uštinuti… Međutim, to nije sve. Starije dete može udarati mamu ili tatu kad god podignu bebu ili je uzmu u naručje. Može briznuti u plač svakog trenutka. Ovo roditeljima teško pada. Iako žele da se posvete starijem detetu, to ne uspevaju u istoj meri kao i pre. Postoji i prikrivena ljubomora starijeg deteta koja se ne uočava odmah. Svako dete reaguje drugačije.

Na primer, kada dobije batu ili seku, starije dete pokazuje svu ljubav i pažnju ovog sveta. Međutim, kada odete po njega u vrtić, vaspitačica Vas ponovo obraduje ne tako lepim vestima: dete se ponovo upiškilo. Sve ostalo teče kao ranije, ali ono je ponovo počelo da mokri u gaće, iako se odavno odviklo od pelena.

Dete može postati ekstremno nevaljalo. Nije Vam jasno zbog čega se ponaša kao da je barem dve godine mlađe? Uporno tera po svom, svađa se sa Vama, tvrdoglavo je. To ponašanje se može opisati na sledeći način: „Gledajte u mene! Bavite se sa mnom! Mama, nevaljao sam. Dođi da mi objasniš da ne smem tako da se ponašam!“  Dete Vam možda neće reći kako se oseća, ali će to sasvim jasno pokazati – došlo je do promene i ono ne zna kako da se izbori sa njom.

Sa druge strane, neka deca postanu ekstremno povučena. Zaigraju se svojim igračkama i ne treba im niko. Većina olako shvati ovakvo dečije ponašanje. Pomisle da je dete dobro i da sasvim zrelo prihvata novonastalu situaciju. Roditeljima olakšaju posao, jer imaju mnogo više prostora za ostale obaveze. Međutim, obratite pažnju. Posvetite se starijem detetu kad god možete, kako se ne bi u potpunosti promenilo i otišlo u smeru koji nije dobar.

Ljubomora se na mora pokazati odmah na početku. Postoje deca koja su ushićena i obradovana zbog brata ili sestre. U Vašem prisustvu je maze i ljube. Zaista je vole. Međutim, ljubomora počne da isplivava tek nakon nekoliko meseci. Pošto je sasvim „normalno reagovalo“ na samom početku, niko i ne pomišlja da je uzrok drugačijeg ponašanja beba.

Nemojte se previše brinuti. Neka deca pokazuju ljubomoru veoma intenzivno i otvoreno, dok će druga nastaviti po svom prethodnom obrascu. Mnogi faktori utiču na to: počev od razlike u godinama, pomoći koju imate oko bebe, vezanost za roditelje, organizovanost slobodnog vremena, samog karaktera dece, situacije u porodici, itd.

Jedino što možete jeste da se naoružate strpljenjem. Stavite se u kožu deteta i zamislite koliko je velika promena koju doživljava. Sve oči su bile uprte u njega/nju, a sada tu pažnju deli sa nekim malim zamotuljkom. Imajte razumevanja, tražite pomoć, pričajte sa detetom… Nemojte očekivati da će Vas razumeti i promeniti svoje ponašanje nakon petominutnog razgovora, jer to neće uraditi. Potrebno je mnogo više vremena i truda kako bi se ta dva mala stvorenja zaista zavolela, a mnogo toga zavisi od Vašeg stava i reakcije.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor