Želite da odgajate pametno dete?

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude bistro i pametno, da se samo snađe u svakoj nevolji ili neočekivanoj situaciji… Međutim, šta mi možemo da učinimo kako bismo razvili potrebne veštine kod deteta?

Podstičite radoznalost i istraživanje. Ovo nije tako lako. Setite se dečijih milion pitanja: „Mama, a zašto…?“ Odgovorili ste prva tri puta. I ozbiljno se umorili, zar ne? Kada dete krene sa postavljanjem pitanja morate imati mnogo više strpljenja. Da, dosadno je u mnogim situacijama. Ali, ono još uvek ne razume svet oko sebe. A koga će pitati i ko će mu objasniti ako ne Vi?

Čak i kada je nevaljalo ili neposlušno, najlakše je reći: „Zato što JA tako kažem!“ Želite da dete shvati šta se sme, a šta ne sme? Želite da bude samostalno i da mu ne objašnjavate jednostavne stvari do petnaeste godine? E, onda morate imati i drugi argument osim autoriteta.

Ne preterujte sa pravilima. Naravno da je važno postaviti pravila i granice. Međutim, uvodite ih u skladu sa uzrastom. Dete od tri godine ne može ispratiti hiljadu pravila koja se tiču ponašanja u kući, gostima, na ulici, prodavnici… Morate početi od nekoliko osnovnih i najvažnijih…Ponavljati ih u svakoj situaciji… Delati u praksi… Vremenom ih proširivati… I što je najvažnije: budite dosledni!

Pustite ih da se malo dosađuju. Ali, stvarno dosađuju. Važno je da provodite što više aktivnog vremena sa svojom decom. Isto tako, ona moraju razumeti da se svet ne vrti oko njih. Imate i svoje obaveze. U tim trenucima pokušajte da izbegnete crtaće, televizore, tablete, telefone i ajfone… Neka se dete dosađuje. Neka samo osmisli svoj način zabave. Na taj način podstičete njihovu kreativnost. U početku će negodovati. Ali, videćete da dete neće dugo izdržati da gleda u plafon. Ono nešto mora da radi.

Ne oslanjajte se samo na predškolske i školske ustanove. Oni mnogo toga nauče Vašu decu. Ali, njihov zadatak nije i preuzimanje vaspitanja u potpunosti. Mnogo toga proističe iz primarne porodice. Organizujte igranje, zajedničko vreme, šetnje, društvene igre… Iskoristite svaki sekund za razgovor sa svojom decom. To je zaista neprocenjivo!

Naučite decu šta je neuspeh u skladu sa njihovim uzrastom. Naučite ih da je u većini situacija teško doći do onoga što želimo. Mnogo toga uključuje padove, neuspehe, ponovne pokušaje, promenu načina razmišljanja… Ali, to ne znači da trebamo odustajati posle prve prepreke. Naučite ih da budu uporni i stvarno se potrude oko onoga što žele!

Čitajte i slušajte muziku! Današnjica je, priznaćete, brza i stresna. Naučite svoju decu da uzmu pauzu kad god im je potrebna. Na taj način će napuniti baterije, razmisliti, osmisliti nov i drugačiji način… Nije važno samo uspeti i biti prvi po svaku cenu. Važno je uživati u svim tim koracima koji vode do cilja.

Ukoliko ih gledate kao male ljude koje treba nečemu naučiti, biće Vam mnogo lakše i jednostavnije. Jer, deca to i jesu. Imaju svojih problema, prepreka, osećanja, žutih minuta… Baš kao i mi odrasli. Poštujte to.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor