Tražite li opravdanje zbog započete svađe?

Koliko puta ste se posvađali sa svojim partnerom zbog toga što ste imali loš dan na poslu? Nezadovoljstvo se nakuplja, a pošto ga ne možete otvoreno pokazati svom šefu, puknete na prvu blisku osobu koja Vam se nađe u blizini.

Koliko puta ste imali neprospavanu noć dok ste bili mladi roditelji? Ili Vam je dete počelo sa izlascima, pa ne možete da zaspite sve dok se ono u sitne sate ne vrati iz grada? Tada Vam smeta svaka sitnica i posvađali biste se čak i zbog nečega na šta nikad ne obraćate pažnju.

Razmislite o sledećem: zbog čega Vam u nekim periodima smeta svaki partnerov korak? Sigurno ste mnogo vremena zajedno i nemoguće je da Vaš partner radi sve kako treba, a onda u svemu greši. On svojih mana ima i onda kada ste dobro raspoloženi, samo što Vam tada one ne predstvavljaju veliki problem.

Umesto što uvek pronalazite krivca u nekoj drugoj osobi, probajte da pronađete pravi razlog Vašeg nezadovoljstva. Mnogi od nas ne znaju ni zbog čega su zapravo nervozni. Tokom dana se desilo toliko toga stresnog. Međutim, isključite se na par minuta, zatvorite oči i zapitajte se: „Šta me je to izvelo iz takta?“ Ponekad smo besni na sebe jer smo propustili neku odličnu priliku na poslu ili nismo rekli kolegi ono što smo hteli da mu kažemo. Umesto da to priznamo sebi, lakše ćemo pući na neku drugu osobu – našeg partnera ili decu.

Kada shvatite da Vas je iznervirala neka situacija koja nema veze sa Vašim brakom ili partnerom, odmah mu to recite. Ventil Vam je svakako potreban, ali to ne mora biti osoba koja nije ni kriva ni dužna. Ukoliko ste besni, ispričajte to svom partneru. Recite mu šta se dogodilo. On će Vas sigurno saslušati i učiniti sve kako bi Vas smirio. Biće mnogo bolji od Vas u rešavanju problema, jer emocije ne upravljaju njegovim razumom. Kada ste besni, preplavljeni ste negativnim emocijama, koje Vam stvaraju prepreku ka pronalasku rešenja.

Ukoliko niste osoba koju će smiriti priča, već ste mnogo dinamičniji, krenite u šetnju, trčanje ili bilo koju drugu rekreaciju koja Vam prija. Posle toga ćete se osećati mnogo bolje.

Ukoliko je razlog Vašeg nezadovoljstva, ipak, partnerovo ponašanje, sednite i razgovarajte. Nikad nemojte nakupljati bes u sebi. Ukoliko ne razgovarate sa partnerom odmah, već čekate da Vam „pukne film“, scenario će biti mnogo bolji.

U toj situaciji, zapravo, ne razgovarate kako biste pronašli rešenje za postojeći problem, već napadate. Ne želite ništa da čujete. Ne želite ni da pronađete rešenje. Samo želite da izbacite sve negativno što se nakupljalo unazad. Ovakav način komunikacije se može izbeći. Staloženo i mirno razgovarajte sa partnerom – uvek i o svemu.

Zato, vežbajte ovu veštinu. Nije loše, s’vremena na vreme, imati jedan ozbiljan i iskren razgovor sam sa sobom. To će ujedno biti i Vaše vreme za opuštanje. Na taj način ćete prevenirati nepotrebne svađe i ispade. Bićete svesniji svojih nedostataka, odnosno na čemu trebate raditi i koje veštine trebate poboljšati.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor