da-li-konflikt-znaci-da-je-vasa-ljubav-prestala

Da li konflikt znači da je vaša ljubav prestala?

U početku ljubavne veze je sve idealno. Zaljubljenost Vam ne da da uvidite partnerove mane. Mislite da ćete sve lako rešiti, čak i ako nastupi neki problem. Međutim, posle određenog vremena, zaljubljenost prelazi u ljubav i postajete svesni partnerovih mana, zajedničkih problema i otežavajuće svakodnevnice.

Dve osobe se mogu voleti i imati kvalitetnu vezu. Međutim, to ne znači da se one u svemu slažu. Potiču iz različitih porodica, sa različitim vrednostima i iskustvima koja su ih oblikovala. Zbog toga imaju i različita mišljenja, interesovanja, ukuse, hobije, navike… Kada stupe u zajednicu sve te razlike se moraju pomiriti kako bi zavladala harmonija.

To ne znači da ćemo mi bezpogovorno prihvatiti partnerov način života kao svoj. To znači da ćemo uspeti da pomirimo te dve različitosti. Na primer, nekad ćemo postići kompromis, nekad ćemo prihvatiti partnerov način, a nekad će on prihvatiti naš.

Konflikt je način na koji mi nešto zahtevamo. U tom konfliktu može biti svega: razgovora, pregovaranja, ljutnje, svađe, nezadovoljstva… Ono što se partneri trude da dostignu, jeste rešenje. Mnogi pomisle da je kvalitetan brak ili veza jednaka odsustvu konflikata. To nije tako. Kvalitetan brak je onaj koji i u konfliktnim situacijama ume da zadrži poštovanje drugog partnera, uvažavanje njegovih osećanja i želja. Konflikt može biti normalan i zdrav.

Ukoliko se neki bračni par nikad ne posvađa, to ne znači da se oni baš u svemu slažu. Ti primeri su zaista retki. Odsustvo konflikta može i te kako značiti nezadovoljstvo jednog od partnera, nesposobnost da se izbori za sebe i svoje zahteve, želja da „bude mira u kući…“

Poenta je naučiti kako da rešavamo probleme kada ih imamo. Poenta je da obe strane budu uvažene i zadovoljne. A to, ponekad, uključuje i konflikt. Nemojte me sad pogrešno razumeti, pa reći: „Eto, super je što se svakodnevno svađamo i vičemo na partnera.“

Nije! Postoji ogromna razlika između zdravog konflikta i konflikta u kojem ćete povrediti partnerova osećanja, omalovažavati ga, gledati samo svoje interese i uporno raditi samo po svom. Zdrav konflikt se u svakom slučaju završava razumevanjem, pregovaranjem, popuštanjem, davanjem, strpljenjem ili opraštanjem.

Dakle, prisustvo konflikta ne znači da je ljubav prestala. Postoje mnogi parovi koji se čak i razvode zbog neiscrpnih svakodnevnih svađa, ali kada ih pitate da li su osećanja nestala, odgovoriće Vam: „Ne! Nisu! I dalje je/ga volim!“

Zato je važno da osim lepih i pozitivnih osećanja imate strpljenja i želje da se zajedno menjate, razvijate, popustite, razumete, oprostite… Ljubav je oduvek bilo teško objasniti, a oni koji su je osetili znaju da nije uvek baš sve tako romantično i lako.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor