da-li-da-poslusam-svoje-prijatelje1

Da li da poslušam svoje prijatelje?

Sigurno ste imali barem jednog prijatelja kojem se nije svideo Vaš trenutni partner. Stalno mu je nalazio neke mane. Nije mu se svidelo njegovo ponašanje u javnosti, njegov govor o marketingu ili prepucavanje o politici i sportu. Ali, kada je video koliko ste Vi srećni pored Vašeg partnera, strasti se stišavaju i dolazi do obostranog prihvatanja. Ukoliko imate sreće, Vaš trenutni partner se sviđa svim prijateljima i rodbini. Ukoliko delite njihove utiske, držite se tog partnera.

Međutim, šta ako ne dođe do toga? Šta ako se Vašim najboljim prijateljima ne sviđate Vi od kako ste u vezi sa dotičnom osobom? Vi ste u zaletu zaljubljenosti i ne primećujete ništa. Međutim, Vaša najbolja prijateljica uviđa da ste postale neodgovorne, loše spavate, smršale ste i nekako ste uvek zabrinute? Zabrinutost i povređenost su Vaš svakodnevni gost. Vaši prijatelji su Vam to već nagovestili. Bili su uz Vas posle svake prepirke. Pomno slušali svaku njegovu rečenicu i propust. Bili su uz Vas u trenutku kada ste ga najviše pljuvale, a ostali uz Vas čak i kada ste se mirili.

Naši prijatelji sa strane obično imaju bolju perspektivu od nas samih kada smo zaljubljeni. Oni vide sve ono što mi ne želimo, zato što znamo da će nas to saznanje boleti. Oni ne zaboravljaju tako lako. Ne prija im naša tuga i bol. Ne prija im neizvesnost, nestabilnost i pritisak. Čak i ako mi u tome vidimo nešto uzbudljivo.

Možda nam neće otvoreno reći da raskinemo vezu u kojoj smo, ali će nam pružati sva moguća i nemoguća upozorenja. Pitaće nas da li smo srećni. Da li sebe vidimo u vezi u kojoj postoji svega osim stabilnosti i razumevanja? Da li nam smeta što se naš partner ophodi prema nama bez poštovanja? Prijatelji će nam uvek biti rame za plakanje, ali vremenom, mogu izgubiti svako strpljenje za naš pogrešan izbor. Tada u tome možete ostati potpuno sami.

U dubini duše znamo da su naši prijatelji u pravu. Ali, dok ne lupimo glavom o zid, nećemo ih poslušati u potpunosti. Potrebno je da učimo iz sopstvenih grešaka, iako to nekad ne radimo. Zato se vraćamo bivšem partneru nekoliko puta. Iako znamo da to ne vodi nikud. Nadamo se da će ovog puta biti drugačije. A zapravo, bude još gore.

Zato, sledeći put, poslušajte te ljude koji su godinama uz Vas – i u dobru, i u zlu. Svoju odanost su pokazali time što su Vas bezbroj puta slušali u tri ujutru kada se vraćate iz grada besni, jer Vas je partner nečim povredio.

Budite oprezniji. Vodite računa o sebi. Stavite sebe na prvo mesto. Nemojte verovati u bajke, jer je realnost malo drugačija. Ukoliko nešto krene naopako, nastavlja se pogrešno, ne možete očekivati da ćete imati srećan kraj.

Razgovarajte sa svojim prijateljima. Pitajte ih zbog čega su nezadovoljni Vašim izborom partnera. Da li ste neke stvari i sami primetili? Ukoliko jeste, saslušajte ih pre nego što odlučite da ih u potpunosti odbacite. Jer, oni su bili tu kada je Vama bilo najteže. Takvi ljudi sigurno imaju ogromnu težinu u Vašem životu. Nije na odmet poslušati ih šta imaju da kažu pre nego što donesete važnu odluku, kao što je izbor partnera.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor