Ko sređuje dečiju sobu?

Čak i kad je malo, dete mora imati svojih obaveza. Ono mora znati šta znači odgovornost. Mora znati da određeno ponašanje i reakcije, imaju svoje posledice. Da li ste se ikad zapitali zbog čega Vaše dete u vrtiću redovno vraća sve igračke na mesto, dok kod kuće to činite Vi?

Lakše je. Premoreni ste od celodnevnog čuvanja dece, pranja sudova i kuvanja. Vreme je za spavanje. Međutim, ne možete ni da kročite u dečiju sobu od igračaka koje su svuda po podu. Razmišljate: „Ako samo počne da skuplja igračke, proći će još pola sata. Bolje ja to da uradim za dva minuta! Neće biti vrištanja i svađanja i svi ćemo biti srećni! Brže će otići u krevet, a ja ću uraditi još nešto što mi je ostalo.“

I tako iz dana u dan. Shvatate da ne morate sto puta da mu ponavljate. Ono uživa u crtaćima, dok Vi kupite njegov nered. Manje je stresno. Vaše strpljenje nije na ispitu. Uostalom, ne možete da istrpite haos u kući. Zbog toga, Vi samo idete i kupite tuđe ostatke.

Vaše dete je pojelo čokoladicu. Sve te papiriće je ostavilo na sred stola, iako zna gde se nalazi kanta za otpatke. Naučite ga da baci smeće. Naučite ga da skloni za sobom. Ono to može već i sa dve godine.

Kada spremate njegovu sobu, ono može brisati prašinu. Neće biti savršeno kao što to Vi radite, ali ćete ga naučiti osnovnim vrednostima. Vremenom će biti sve bolje u tome. Uključite ga i u sve ostale obaveze koje odgovaraju njegovom uzrastu.

Mislite na sebe. Čuvajte sopstveno zdravlje. Morate imati malo slobodnog vremena, pa makar ono trajalo i petnaest minuta dnevno uz ispijanje kafe u kuhinji. Verujte mi, niko Vam neće reći „hvala“ zato što ste toliko požrtvovani. Veoma brzo ćete pregoreti. U tom slučaju ćete postati džangrizava mama i supruga koja je konstantno nezadovoljna i umorna.

Drugo, Vaše dete mora shvatiti koje su njegove obaveze, šta znači biti odgovoran, kako može pomoći svojim roditeljima… Ukoliko idete za njim u skupljate sve što ostavlja na dobrom ste putu da to nastavite da radite i kada malo poraste. Tako ćete početi da radite njegov domaći, učite umesto njega, pakujete mu školsku torbu…

Kada bude veće, neće biti samostalno. Neće znati da se snađe. Za svaku prepreku na koju naiđe zvaće svoju mamu. Neće znati da se suprotstavi drugaru koji ga je gurnuo. Neće znati da iskaže svoje mišljenje. Ili će otići u totalno drugačiju krajnost i misliti da je svet tu samo za njega. Njegova okolina neće tolerisati takvo ponašanje i vrlo brzo će biti povređen.

Velika greška je kada dete počnete da učite nekim osnovnim stvarima tek kada malo poraste. Veliku većinu stvari morate početi od malih nogu. Zahtevi će biti manji, ali ćete ih tokom vremena povećavati i neće mu biti šokantno kao kada krenete tek od polaska u prvi razred ili kasnije. Razmislite o tome. Dete na vreme mora naučiti kako funkcioniše svet oko njega. Vaš zadatak je da mu to pokažete.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor